Fotoğrafta eylemciler üzerinde “Hrant İçin, Adalet İçin” yazan bir pankartı 26 Mart 2021 tarihinde İstanbul’daki bir adliye binası önünde tutarken görülüyorlar. 2007 yılında öldürülen Türkiyeli gazeteci Hrant Dink’in davasında mahkeme kısa süre önce kararını açıklandı. (AFP/Ozan Köse)

Katledilen Türkiyeli gazeteci Hrant Dink’in ailesi mahkeme kararına itiraz edecek

İstanbul, 29 Mart 2021 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bugün yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere gazeteci Hrant Dink cinayetine dair tarafsız ve siyasetten arındırılmış bir soruşturma yürütmeleri, böylece cinayetin planlama ve uygulama aşamasına dahil olan herkesin hesap vermesini sağlamaları çağrısında bulundu.

Bağımsız medya kurumu Bianet’in haberine göre İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Mart 2012 günü, gazetecinin 2007 yılında öldürülmesine dair görülen davanın 77 sanığından 37’sini beraat ettirdi ve 26’sını suçlu buldu. Habere göre suçlu bulunanların dördü müebbet, bu dördünden ikisi de ağırlaştırılmış müebbet cezalarına çarptırıldı.

Suçlu bulunanlar arasında FOX TV Türkiye’nin eski haber müdürü Ercan Gün de vardı. Gazetecinin öldürülmesinde Türkiye hükumetini suçlamaya çalıştığı iddiasıyla 2016 yılından beri hapiste tutulan Gün, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasından dolayı 10 yıl ceza aldı ve bağımsız İnternet gazetesi Diken’in haberine göre suçsuz olduğunu beyan etti.

İlgili haberlere göre Dink ailesi bir açıklama yaparak mahkemenin cinayetin ardındaki komployu bütünüyle ortaya çıkardığına inanmadıklarını ve kararı temyiz edeceklerini söylediler.

CPJ’in Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said New York’ta konuştu: “Dink ailesi ve avukatlarının da ifade ettikleri üzere, Türkiyeli gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine dair kovuşturma halen tatminkar olmaktan uzak” dedi ve ekledi: “Türkiyeli yetkililer komploda rolü olduğundan şüphelenilen her faili inceleyecek tarafsız ve kapsamlı bir soruşturmanın yapılmasına izin vermeli ve hiçbir şeyi karanlıkta bırakmamalılar. Ailenin temyiz başvurusu yetkililere bu davaya gereken ciddiyetle yaklaşacakları yeni bir başlangıç için fırsat olmalı.”

Bianet’in haberine göre mahkemeye getirilemeyen 13 sanığın dosyaları ayrıldı ve bir sanık da dava sürecinde öldü. Solcu gazete Evrensel’in haberine göre davada altı tutuklu sanık bulunuyordu; 26 Mart günü altı sanık daha tutuklandı, şu anda cezaevinde temyiz sonucu bekliyorlar.

CPJ’in belgelediği üzere, Dink cinayeti davası 2007 yılının orijinal cinayet komplosuna dair davanın yeniden yargılaması, devlet yetkilileri ve askerlere açılan yan davaların yeniden yargılamaları ve 2017’de yenilenen soruşturmanın birleşmesiyle oluştu. CPJ’in zamanında belgelediği üzere, dört kişi 2012 yılında cinayetin kendisinden dolayı mahkum olmuşlardı.

Yetkililer, 2016’daki darbe girişimindan sorumlu tuttukları, sürgünde yaşayan vaiz Fethullah Gülen ile alakalı kişilerin Dink’in öldürülmesinde rol oynadıklarını iddia ediyorlar. Siyasette Gülen aleyhine yaşanan değişimlerin Dink cinayeti soruşturmasına etki ettiğine dair endişeler de CPJ tarafından belgelenmişti.

Bianet ve Diken’in haberlerine göre dosyası ayrılan 13 sanıktan biri de Gülen. Bu grupta sürgündeki gazeteciler Erkem Dumanlı, Faruk Mercan ve Adem Yavuz Arslan da bulunuyor.