Devriye gezen polis memurlarının görüldüğü bu fotğraf İskenderun’da 2023 yılının Şubat ayında çekilmiş. Diyarbakır’da bir mahkeme 12 Nisan 2023 tarihinde kabul ettiği bir iddianameye göre Kürt medyasından 17 gazeteci ve bir çalışanı Türkiye’nin terörist olarak tanımladığı yasadışı örgüt Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) üye olmak suçlamasıyla yargılayacak. (Reuters/Benoit Tessier)

Türkiye’de 17 gazeteci ve bir medya çalışanı terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılanacak

İstanbul, 14 Nisan 2023 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Cuma günü yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere hapishanelerdeki tüm medya mensuplarını serbest bırakmaları ve Kürt meselesini haberleştiren gazetecilere dava açmaktan vazgeçmeleri için çağrıda bulundu.

Basında yer alan haberlere ve CPJ’in incelediği 728 sayfalık iddianameye göre, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi 12 Nisan 2023 günü kabul ettiği bir iddianameye göre Kürt medyasından 17 gazeteci ve bir medya çalışanını Türkiye’nin terörist olarak tanımladığı yasadışı örgüt Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) üye olmak suçlamasıyla yargılayacak. Sanıklar Türkiye’nin Terörle Mücadele Kanunu’na göre suçlu bulunurlarsa 15 yıla kadar hapse mahkum edilebilirler.

Davalarının görülmesine 11 Temmuz 2023 tarihinde başlanacak olan sanıklar geçen yıl verdikleri ve iddianamede özetlerine yer verilen ifadelerinde kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetmişlerdi.

İddianamede adı geçen sanıklardan 15’i Haziran 2022’den beri tutuklu.

CPJ’in New York’ta bulunan Programlar Direktörü Carlos Martinez de la Serna: “Türkiyeli yetkililer 2022 Haziran’ından bu yana parmaklıklar ardında tutulan gazeteciler ile medya çalışanını derhal serbest bırakmalı ve Türkiye’nin Kürt meselesine dair haber yapan medya mensuplarına terörizm davaları açmaktan vazgeçmeliler” dedi ve ekledi: “Türkiye uzun süredir dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkelerinden biri oldu ve bu son baskıcı hamle da yetkililerin bağımsız habercilikten korktuklarının göstergesi.”

CPJ’in en son 1 Aralık 2022 tarihinde güncellenen yıllık hapishane sayımında cezaevinde 40 gazetecinin bulunduğu Türkiye dünyanın dördüncü en çok gazeteci hapseden ülkesiydi. Hapisteki bu gazetecilerin yarısından çoğu Kürt gazetecilerdi.

İddianameye göre sanık gazeteciler yerel prodüksiyon şirketleri olan ARİ, PEL ve PİYA için çalışıyorlar ve Kürt izleyiciye yönelik haber, kültür, sanat ve  siyasi tartışma programları ile belgeseller üretiyorlar.

İddianameye göre bu içerikler PKK ve hapisteki lideri Abdullah Öcalan için propaganda yapmak amacıyla üretiliyor. Bahsedilen içerik Avrupa merkezli yayıncılar Sterk TV ve Medya TV tarafından yayınlanıyor.

İddianamede suçlanan ve halen tutuklu bulunan 14 gazeteci ve medya çalışanının isimleri aşağıdaki gibi:

Abdurrahman Öncü: kamera operatörü (PEL)

Aziz Oruç: Mezopotamya Ajansı editörü ve prodüktör

Elif Üngür: sunucu (PİYA)

İbrahim Koyuncu: kamera operatörü ve editör

Lezgin Akdeniz: Kamera operatörü (ARİ)

Mazlum Güler: PİYA’da eski kamera operatörü ve ARİ’nin eski sahibi

Mehmet Şahin: sunucu ve yorumcu (PEL)

Mehmet Ali Ertaş: Xwebün editörü ve prodüktör (PEL)

Neşe Toprak: sunucu (ARI)

Ömer Çelik: prodüktör

Ramazan Geciken: kamera operatörü (PİYA)

Serdar Altan: sunucu PEL

Suat Doğuhan: kamera operatörü PİYA’nın sahibi

Zeynel Abidin Bulut: sunucu (PEL) ve Xwebün editörü

Remziye Temel: muhasebeci (ARİ)

Aşağıdaki gazeteciler de iddianamede suçlandılar ancak tutuksuz yargılanacaklar:

Esmer Tunç: kamera operatörü (PEL)

Kadir Bayram: kamera operatörü (PİYA)

Mehmet Yalçın: kamera operatörü (ARİ)

Gazetecilerin avukatı Resul Tamur’un CPJ’e verdiği bilgiye göre Haziran 2022’de diğer gazetecilerle birlikte tutuklanan JİNNEWS editörü Safiye Alagaş halen hapishanede. Gazetecinin  terör örgütü üyeliği ve propagandası ile suçlandığı dosyası ayrıldı ve JİNNEWS muhabiri Gülşen Koçuk ile birlikte kovuşturulacak.

CPJ’in yorum almak için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği e-postaya yanıt gelmedi.