Türkiyeli gazeteci Mustafa Uslu Kocaeli’de saldırıya uğradıktan sonra görülüyor. (Görsel: Samsun'un Nabzı/YouTube)

Türkiyeli gazeteci Mustafa Uslu Kocaeli’de darp edildi, ekipmanları kırıldı

İstanbul, 23 Haziran 2021 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bugün yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere gazeteci Mustafa Uslu’yu darp eden kişilerin yargı önünde hesap vermelerini sağlamaları çağrısında bulundu.

Olaya dair haberlere ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklamasına göre, ülkenin kuzeybatısındaki Kocaeli ilinde dün muhalefet politikacısı Lütfü Türkkan’a ait bir çiftliğin yetkililer tarafından yıkılışını takip etmekte olan hükumete yakın İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Uslu, dört kişinin saldırısına uğradı.

Bu haberlere göre saldırganlar Uslu’ya vurdular, yere düşürdüler, tekmelediler, yüzüne vurdular ve ayrıca kamerası ve drone’unu kırdılar. Haberlere göre hastanelik olan Uslu’nun durumu ağır değil.

Yerel haberlere ve İHA’ya göre güvenlik görevlilerinin olay yerinde gözaltına aldığı dört saldırgandan biri Türkkan’ın yeğeni İbrahim Hasırcı olarak tespit edildi. Hasırcı tutuklanırken (haberlerde Hasırcı’nın bir arkadaşı, Türkkan’ın şoförü ve çiftliğin bir çalışanı olarak geçen) diğer üç şüpheli 90 günlük adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

CPJ’in New York’ta bulunan Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Türkiyeli yetkililer gazeteci Mustafa Uslu’ya saldıran kişilerin yargı önünde hesap vermelerini sağlamalıdırlar” dedi ve ekledi: “Türkiye’de gazetecilere yönelik saldırılar çok sıklaştı ve bu tip saldırıları engellemenin tek yolu saldırganlara adaletle yüzleşeceklerini göstermekten geçer.”

Kocaeli milletvekili ve muhalefet cephesinde yer alan İYİ Parti’nin Grup Başkan vekili olan Türkkan Twitter’da saldırıyı “büyük üzüntüyle öğrendiğini yazdı ve ayrıca mağduriyetlerinin telafisi için  Uslu’nun ailesiyle temasa geçtiğini bildirdi.

CPJ Türkkan’a ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’na yorum almak için e-posta yazdı ancak bir yanıt almadı.

Bu vakadan ayrı olarak, CPJ’in kayıtlara geçirdiği üzere, 10 Haziran’da muhabir Ahmet Atmaca ülkenin güneydoğusundaki Gaziantep şehrinde ve 22 Haziran’da muhabir İbrahim Akkuş kuzey ili Samsun’da darp edildiler. Yetkililer her iki vakada da tespit edilen ve sorgulanan şüphelileri serbest bıraktılar.

CPJ’in daha önce kayıtlara geçirdiği üzere, Türkiye’de gazetecilerin maruz kaldıkları fiziksel saldırılar nadir olarak soruşturuluyor.