Türkiyeli gazeteci Can Dündar’ın bu fotoğrafı 23 Aralık 2020 günü Berlin’de çekilmiş. Gazeteci kısa süre önce bir Türkiye mahkemesi tarafından hapse mahkum edildi. (AP/Markus Schreiber)

Sürgünde bulunan Türkiyeli gazeteci Can Dündar’a 27.5 yıl hapis cezası verildi

İstanbul, 23 Aralık 2020 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bugün yaptığı bir açıklama ile Türkiye’deki bir mahkemenin sürgünde bulunan gazeteci Can Dündar’ı suçlu bulup hapis cezasına çarptırmasını kınadı.

İlgili haberlere göre, İstanbul 14. Ağır Ceza mahkemesi bugün, Almanya’da yaşayan Dündar’ın casusluktan dolayı 18 yıl dokuz ay ve “üye olmamakla birlikte terör örgütüne yardım etmekten” dolayı da sekiz yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırıldığını ilan etti.

Haberlere göre, mahkeme ayrıca Dündar için tutuklama kararı verdi ve davada karşı taraf olan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlarına 8200 TL ile Hazine’ye mahkeme masrafları için 7139 TL ödemesine hükmetti.

Dündar’ın avukatları, bu haberlere göre, “önceden belirlenmiş siyasi bir hükme hukuki meşruiyet kazandırma pratiğinin parçası olmak istemiyoruz” diyerek duruşmaya katılmadılar.

New York’ta bulunan CPJ’in Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Türkiyeli yetkililer bir kere daha basın mensuplarını taciz ve tehdit etmek için ellerinden geleni artlarına koymayacaklarını gösterdiler” dedi ve ekledi: “Gazeteci Can Dündar’ın bugün suçlu bulunmasını kınıyoruz ve yurtdışında güvende olmasından dolayı müsterihiz.”

CPJ’in o dönemde kayıtlara geçirdiği üzere, Dündar 2015 Kasım’ında, muhalif gazete Cumhuriyet’in genel yayın yönetmenliğini yürüttüğü sırada, MİT’e ait kamyonların Suriye’deki isyancı gruplara silah taşıdığı iddiasını haberleştirdiği için tutuklanmıştı.

Erdoğan 2015 yılında Dündar’ın haberini kastederek: “Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek; öyle bırakmam onu” demişti.

CPJ’in kayıtlara geçirdiği üzere, Dündar 2016 Şubat’ında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı; o yılın Mayıs ayında suçlu bulundu ama temyiz süreci boyunca serbest kaldı ve Ağustos 2016’da Türkiye’ye geri dönmeyeceğini ilan etti.

Dündar, devlet baskısı altında yaptığı gazeteciliği takdir eden CPJ tarafından 2016 yılında Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü. 

CPJ yorum almak için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-posta gönderdi ancak bir yanıt alamadı.