İstanbul’da bir mahkeme binasının görüldüğü bu fotoğraf 11 Ocak 2023 tarihinde çekilmiş. Türkiye’de mahkemeler gazeteciler Mehmet Güleş ve İsmail Çoban’ı terörizmden suçlu buldular. (AFP/Ozan Köse)

Türkiye’de mahkemeler 2 gazeteciyi terörizmden suçlu buldu

İstanbul,18 Nisan 2023— Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Salı günü iki gazetecinin Türkiye’deki mahkemeler tarafından terörizm propagandası yapmaktan suçlu bulunmaları üzerine aşağıdaki kınama açıklamasını yayınladı:

CPJ Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret: “Türkiyeli yetkililer Mehmet Güleş ve İsmail Çoban’a hapis cezaları vererek bir kere daha ülkenin terörle mücadele kanununu suistimal etmiş oldular” dedi ve ekledi: “Yetkililer gazetecilerin temyiz başvurularına itiraz etmemeli ve Kürt meselesini haberleştiren gazetecilere misilleme kabilinden dava açma uygulamasına son vermeliler.” 

Konuya dair 18 Nisan tarihli haberlere göre, Türkiye’nin doğusundaki iki mahkeme ayrı davalarda gazeteciler Mehmet Güleş ve İbrahim Çoban’ı Türkiye’nin terör örgütü olarak tanıdığı yasadışı grup Kürdistan İşçi Partisi (PKK) için propaganda yapmaktan suçlu buldu. Her iki gazeteci de kendilerine yöneltilen suçlamaları reddettiler. 

Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Mezopotamya Ajansı muhabiri Güleş’e 21 ay ve 25 gün hapis cezası verdi ancak hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. Davada yetkililerin gazeteciye karşı sunduğu deliller dahilinde gazetecinin eski işvereni olan, hükumet tarafından kapatılmış Dicle Haber Ajansı’nın haberlerini sosyal medyada paylaşmak da bulunuyordu. 

Bundan bağımsısız olarak, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, hükumet tarafından kapatılmış Kürtçe gazete Azadiya Welat’ın eski sorumlu yazı işleri müdürü Çoban’a 18 ay ve 25 gün hapis cezası verdi ve hükmün açıklanmasını geriye bırakmadı. Yetkililer dava esnasında gazeteciye karşı delil olarak Azadiya Welat’ın PKK hakkındaki haberlerini gösterdiler. 

Çoban yine mesleki faaliyetleriyle alakalı terörizm suçlamalarından dolayı 2018’den beri cezaevinde

Hem Güleş hem de Çoban’ın avukatı olan Resul Temur müvekkillerinin gazetecilik faaliyetleri sebebiyle cezalandırıldıklarına inanıyor. Temur’un CPJ’e verdiği bilgiye göre her iki karara da itiraz edilecek. CPJ yorum almak için Diyarbakır ve Elazığ’daki başsavcılık bürolarına e-posta gönderdi ancak cevap gelmedi.