Türkiyeli yetkililer kısa süre önce gazeteci Sezgin Kartal’ı yasadışı örgüt üyeliği suçlamasıyla tutukladılar. (Ekran görüntüsü: YouTube/Özgün TV)

Türkiyeli gazeteci Sezgin Kartal PKK üyeliği suçlamasıyla tutuklandı

İstanbul, 18 Ocak 2023 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Çarşamba günü yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere gazeteci Sezgin Kartal’ı derhal serbest bırakmaları ve basın mensuplarını terörizmle suçlamaya son vermeleri için çağrıda bulundu.

İlgili haberlere göre, polis 10 Ocak tarihinde Kartal’ın İstanbul’daki evini basarak gazeteciyi gözaltına aldı ve 13 Ocak’ta ise yerel bir mahkeme terör örgütü üyesi olma şüphesinden dolayı Kartal’ın tutuklanmasına karar verdi.

Karşı Mahalle adlı haber sitesinde insan hakları, yolsuzluk ve işçi hakları gibi konular üzerine haber yapan Kartal’ın Özgün TV adlı kanalda da bir haber programı var. CPJ tarafından incelenen mahkeme belgelerine göre, Kartal’ın tutuklanması yasadışı örgüt Kürdistan İşçi Partisi (PKK) üyelerinin görüntülendiği 2014 tarihli bir fotoğrafta görülen bir adama benzetilmesine dayanıyor.

Bu dökümanlara göre Kartal masum olduğu ve fotoğraftaki adamın kendisi olmadığı yönünde ifade verdi.

CPJ’in New York’ta bulunan Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Türkiyeli yetkililerin gazeteci Sezgin Kartal’ı 19 yıllık bir fotoğraftaki bir adama benzerliği üzerinden tutuklamış olması kabul edilemez” dedi ve ekledi: “Yetkililer Kartal’ı derhal serbest bırakmalı  ve basın mensuplarını asılsız terörizm iddialarıyla suçlamaya bir son vermeliler.”

Gazetecinin avukatlarından Ülkü Şahin  CPJ’e hem polis hem de savcılık sorgusunda Kartal’a ne tip haberler yaptığının sorulduğunu söyledi.

Kartal’ın diğer avukatı Erselan Aktan CPJ’e eğer müvekkili gazeteci olmasaydı bu asılsız iddiayla tutuklanmayacağını düşündüğünü söyledi. Aktan CPJ’e ayrıca ilgili soruşturmanın 2020’de açıldığını fakat gazetecinin ancak sosyal medya üzerinde daha aktif olmasından sonra tutuklandığını belirtti.

CPJ yorum almak için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-posta gönderdi ancak yanıt alamadı.

[Editörün notu: Üçüncü paragrafta bahsedilen fotoğrafın yıl bilgisi güncellenmiştir.]