Türkiyeli gazeteci Sinan Aygül “dezenformasyonu” yasaklayan yeni bir kanun gereğince kısa süre önce tutuklandı. (Fotoğraf: Sinan Aygül)

Türkiyeli gazeteci Sinan Aygül yeni ‘dezenformasyon yasası’ gereğince tutuklandı

İstanbul, 15 Aralık 2022 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Perşembe günü yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere gazeteci Sinan Aygül’ü derhal serbest bırakmaları ve ülkenin yeni dezenformasyon karşıtı yasasını düzenleyerek basın mensuplarını taciz etmek ve hapsetmek için kullanılmamasını sağlamaları çağrısında bulundu.

İlgili haberlere ve CPJ’in incelediği mahkeme evraklarına göre, Bitlis’te yetkililer Bitlis News haber sitesi sahibi ve Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aygül’ü İnternet üzerinde gerçeğe aykırı bilgi yaydığı iddiasıyla 14 Aralık Çarşamba günü tutukladılar.

Aygül, Bitlis’te gerçekleşen bir cinsel taciz vakasına dair iddialar tweet’lemiş ve Çarşamba gününün ilk saatlerinde bu tweet’leri silip, yanıldığını söyleyerek özür dilemişti. Aygül yaklaşık 18.000 takipçisi olan Twitter hesabından sıklıkla haber ve yorum paylaşıyor.

CPJ’in New York’ta bulunan Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Gazeteciler de herkes gibi hata yapar ama doğrulanmamış bir haberi paylaşıp sonra düzeltmenin sonucu gazetecinin yıllarca hapis cezası ile karşı karşıya kalması olmamalı” dedi ve ekledi: “Türkiyeli yetkililer Sinan Aygül’ü derhal serbest bırakmalı ve basın mensuplarının çalışmalarından dolayı kovuşturulmamalarını sağlamalılar.”

Gazetecinin cinsel taciz vakasındaki şüpheliler arasında bir polis ve bir askerin olduğunu iddia eden tweet’lerinin ve özrünün ardından Bitlis polisi tarafından evi basıldı ve gözaltına alındı.

Yetkililere göre Aygül Salı günü attığı tweet’lerle ülkenin ceza kanununa Ekim ayında eklenen ve halk arasında endişe, korku veya panik yaratacak gerçeğe aykırı bilgi yayanlara bir yıldan üç yıla dek hapis cezası getiren yeni kanun maddesini ihlal etti.

Mahkeme belgelerine göre Aygül suçsuz olduğunu beyan etti. CPJ’in kayıtlarına göre Aygül bu yeni ceza kanunu maddesi dolaysıyla kovuşturulan ilk gazeteci oldu.

CPJ yorum almak için Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-posta gönderdi fakat yanıt alamadı.