21 Mart 2022 günü Diyarbakır’da çekilmiş bu fotoğrafta kalkanlarıyla sıralanmış polisler görülüyor. Diyarbakır’da bir mahkeme kısa süre önce bir düzineden fazla gazetecinin tutuksuz yargılanma talebini reddetti. (AFP/İlyas Akengin)

Türkiye’de tutuklu yargılanmayı bekleyen 15 gazetecinin tahliye talebine mahkemeden ret

İstanbul, 22 Ağustos 2022 – Diyarbakır’da bir mahkemenin tutuklu yargılanmayı bekleyen 15 gazeteci ve bir medya çalışanının tahliye taleplerinin reddettiğine dair haberler üzerine Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) aşağıdaki kınama açıklamasını yayınladı:

CPJ’in New York’ta bulunan Programlar Koordinatörü Carlos Martinez de la Serna: “Mahkemenin Diyarbakır’da tutuklu yargılanmayı bekleyen 15 gazeteci ve bir medya çalışanının tahliye taleplerini reddetmesinden dolayı büyük hayal kırıklığına uğradık” dedi ve ekledi: “Diyarbakır’daki yetkililer bu vakada gazetecilere karşı getirilen tüm suçlamaları düşürmeli ve gazetecileri hapsetmekten vazgeçerek  basının siyasi davalarla hedef alınmamasını sağlamalılar.”

CPJ’in kayıtlara geçirdiği üzere, Diyarbakır’da yetkililer Haziran ayının başında en az 21 gazeteciyi gözaltına almışlardı. Mezopotamya Haber Ajansı ve diğer kaynakların bildirdiklerine göre Diyarbakır 5. Sulh Ceza Mahkemesi gazetecilerin tahliye taleplerini reddederken tutuklamaların “ölçülü” ve “yasaya uygun” olduğunu savundu.

CPJ yorum almak için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-posta gönderdi ancak yanıt alamadı.