Fotoğrafta ABD Kongresi tarafından finanse edilen haber kurumu Amerika’nın Sesi’nin Washington ofisi görülüyor. Türkiyeli Yetkililer kısa süre önce VOA ve Alman kamusal yayın kurumu Deutsche Welle’ye ait İnternet sitelerini erişime engellediler. (Reuters/Sarah Silbiger)

Türkiye Amerika’nın Sesi ve Deutsche Welle İnternet sitelerini erişime engelledi

İstanbul, 1 Temmuz 2022 –  Türkiyeli yetkililerin ABD Kongresi tarafından finanse edilen haber kurumu Amerika’nın Sesi (VOA) ve Alman kamusal yayın kurumu Deutsche Welle’ye (DW) ait İnternet sitelerini Perşembe günü erişime engellediklerine dair haberler üzerine Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) aşağıdaki kınama açıklamasını yayınladı:

CPJ’in New York’ta bulunan Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Türkiyeli yetkililerin uluslararası yayın kurumları Amerika’nın Sesi ve Deutsche Welle’yi sansürlemeleri gelecek sene yapılacak seçimlere hazırlanmakta olan ülkede eleştirel medyayı susturmak için atılan en son adım” dedi ve ekledi: “Türkiyeli yetkilikler bu erişim engellerini bir an önce kaldırmalı ve tüm medya kurumlarının özgürce faaliyet göstermesine imkan sağlamalılar.“

CPJ’in kayıtlara geçirdiği üzere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ilk defa böyle bir talepte bulunarak Şubat ayında VOA, DW ve özel teşebbüse ait Fransa merkezli haber kurumu Euronews’tan yayıncı lisansı almak için başvuru yapmalarını istemişti.

İlgili haberlere göre Euronews İnternet sitesinden içerik çıkartıp format değiştirerek lisans alma gerekliliğini aştı. VOA ve DW ise başvuruda bulunmadılar ve yukarıdaki haberler ile CPJ’in İstanbul’dan yaptığı denemelere göre çok sayıda İnternet siteleri 30 Haziran Perşembe akşamı itibariyle Türkiye’den erişime engellendi.

Alman yayın kurumunun haberine göre DW Genel Müdürü Peter Limbourg Türkiye’de lisans alan bir kurumun “RTÜK’ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü” olduğunu söyledi ve bunu “bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez” bulduğunu ekledi. Limbourg’a göre kurum karara karşı yasal yollara başvuracak.

VOA haberine göre bağlı bulundukları ABD Global Medya Ajansı şu anda gelişmelere dair bir yorum yapmayacak.

Konuya dair bir açıklama yayınlayan RTÜK ise erişim engellemelerinin yasal yetkileri dahilinde hayata geçirildiğini ve VOA ile DW lisans için başvururlarsa kaldırılacaklarını söyledi.