Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu fotoğrafı 3 Şubat 2022 günü Ukrayna’nın başkenti Kiev’de çekilmiş. Erdoğan kısa süre önce gazeteci Sedef Kabaş ve TELE1 televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Sakar’a tazminat davası açtı. (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa süre önce tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş’a tazminat davası açtı

İstanbul, 9 Şubat 2022 – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazeteci Sedef Kabaş ve TELE1 televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Sakar’a tazminat davası açması üzerine Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) aşağıdaki açıklamayı yaparak davanın geri çekilmesini istedi.

CPJ’in New York’ta bulun an Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gazeteci Sedef Kabaş ve medya yöneticisi Fırat Sakar’a açtığı davayı geri çekmeli ve gazetecilerin cumhurbaşkanına sadık olmak veya adli tacize maruz kalmak arasında seçim yapmak zorunda olmadan işlerini yapmalarına olanak tanımalı” dedi ve ekledi: “Yetkililer Kabaş’ı derhal serbest bırakmalılar ve ne o ne de başka bir basın mensubu kamusal alanda siyasi tartışmaya katıldığı için misillemeye maruz kalmalı.”

CPJ’in kayıtlara geçirdiği üzere, yetkililer serbest gazeteci Kabaş’ı TELE1 televizyonunda yayınlanan bir siyasi tartışma programında cumhurbaşkanı hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle 22 Ocak günü tutukladılar. CPJ ve 26 diğer uluslararası organizasyon Kabaş’ın serbest bırakılması için 1 Şubat tarihinde Türkiyeli yetkililere ortak bir çağrı yaptılar.

İlgili haberlere göre, Kabaş cezaevinde cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla mahkeme günü beklerken 8 Şubat Salı günü Erdoğan ayrıca Kabaş ve Sakar’a 250.000 Liralık bir tazminat davası açtı.

Bu haberlere göre Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel şikayette Kabaş’ın ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığını ve cumhurbaşkanını kamuoyu önünde küçük düşürdüğünü, ayrıca Sakar’ın da TELE1 aracılıyla yapılan yorumlardan dolayı kanunen sorumlu olduğunu savundu.

CPJ yorum almak için Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na e-posta gönderdi ancak yanıt gelmedi.