Türkiyeli gazeteci Sedef Kabaş 6 Ekim 2015 günü çekilmiş bu fotoğrafta bir duruşma sonrasında açıklama yaparken görülüyor. Kabaş kısa süre önce Türkiye cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı. (AFP/Ozan Köse)

CPJ gazeteci Sedef Kabaş’ın serbest bırakılması çağrısına katıldı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), gazeteci Sedef Kabaş’ın derhal serbest bırakılması için 1 Şubat 2022 günü Türkiyeli yetkililere yönelik yayımlanan ortak mektuba Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve 25 diğer uluslararası grupla birlikte imzacı oldu.

CPJ’in kayıtlara geçirdiği üzere, yetkililer bağımsız gazeteci Kavaş’ı TELE1 televizyonunda yayımlanan bir siyasi tartışma programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “hakaret ettiği” için 22 Ocak günü tutuklamışlardı. Cumhurbaşkanına hakaretten suçlu bulunanlar dört yıla kadar hapis cezası alabiliyor ve suçun aleni şekilde işlenmesi durumunda ceza artırılabiliyor.

Mektupta Türkiyeli yetkililerden Kabaş ve cezaevindeki tüm diğer gazetecilerin serbest bırakılmalarının yanı sıra Deustche Welle yargı muhabiri Alican Uludağ’ın Kabaş’ın tutuklanmasını haberleştirirken aldığı ölüm tehditlerinin araştırılması da istendi. Mektupta ayrıca TELE1 televizyonuna programdan dolayı verilen ceza ve getirilen yaptırımların yetkililer tarafından iptal edilmesi de istendi.

Mektubu buradan okuyabilirsiniz.