9 Ocak 2021 tarihinde Ankara’da çekilmiş bu fotoğrafta polis memurları görülüyor. Polis kısa süre önce gazeteci Orhan Uğuroğlu’na saldırdığından şüphelenilen üç kişiyi gözaltına aldı. (AFP/Adem Altan)

Türkiyeli gazeteci Orhan Uğuroğlu Ankara’da saldırıya uğradı

İstanbul, 15 Ocak 2021 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bugün yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere gazeteci Orhan Uğuroğlu’nu hedef alan saldırıya dair hızlı ve derinlikli bir soruşturma yapılması ve faillerin cezalandırılması çağrısında bulundu.

İlgili haberlere göre, milliyetçi gazete Yeniçağ’ın Ankara temsilcisi Uğuroğlu bugün başkent Ankara’daki evinin yakınında bulunan arabasına binerken henüz teşhis edilmemiş üç kişinin saldırısına uğradı.

Bu haberlere göre, Uğuroğlu’na saldıranlar arabalarını gazetecinin üzerine sürmeye çalıştılar ama o dirseğinden hafif yaralanarak kurtuldu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından bu akşam Twitter üzerinden yapılan bir basın açıklamasına göre saldırıyla alakalı olduğu düşünülen üç şüpheli gözaltına alındı ve bir dördüncü şüpheli aranıyor.

New York’ta bulunan CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Bugün gazeteci Orhan Uğuroğlu’na saldırdığından şüphelenilen kişilerin çoğu neyse ki Türkiye polisi tarafından yakalandı. Şimdi yetkililerin onların adaletin karşısına çıkmalarını sağlamaları gerekiyor” dedi ve ekledi: “Türkiye’nin gazetecilerin maruz kaldığı fiziksel saldırılara dair cezasızlık sicilini iyileştirmek için bu mükemmel bir fırsat.”

Yeniçağ’ın haberinde yazdığı üzere, polise ifade veren Uğuroğlu’na göre saldırganlar ona Milliyetçi Hareket Partisi’nden geldiklerini söylediler ve partiyi eleştirmeyi bırakmasını istediler.

Uğuroğlu’nun 13 Ocak tarihli köşesinde muhalif siyasetçi Selçuk Özdağ ile yaptığı ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin eleştirildiği bir röportaj yer almıştı. Bu parti haberlere göre iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin müttefiği.

İlgili haberlere göre Gelecek Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı olan Özdağ da bugün Ankara’da saldırıya uğradı ve hastaneye kaldırıldı.

CPJ’in kayıtlara geçirdiği üzere, Türkiye’de gazetecileri hedef alan fiziksel saldırılar nadir olarak dava konusu oluyor.

CPJ yorum almak için Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne e-posta attı ancak yanıt alamadı.