9 Ocak 2021 tarihinde Ankara’da çekilmiş bu fotoğrafta bir polis memuru görülüyor. Polis kısa süre önce Etkin Haber Ajansı’nın İstanbul ofisini bastı ve bir muhabiri gözaltına aldı. (AP/Burhan Özbilici)

Türkiye’de polis Etkin Haber Ajansı bürosunu bastı, gazeteci Pınar Gayıp gözaltında

İstanbul, 14 Ocak, 2021 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bugün yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere gazeteci Pınar Gayıp’ı serbest bırakmaları ve Etkin Haber Ajansı’nın kısa süre önce yapılan bir baskında el konan eşyalarını iade etmeleri çağrısında bulundu.

İlgili haberlere ve ajansın haberine göre, dün gece polis Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) yakın Etkin Haber Ajansı’nın İstanbul ofisini bastı. Habere göre polis baskın sırasında ofisin kapısını kırıp arama yaparak fotoğraf makinelerinin hafıza kartları, bilgisayarların sabit diskleri ve 6.600 TL nakit paraya el koydu.

Yine ajansın haberine göre, polis dün gece muhabirleri Pınar Gayıp’ı İstanbul’daki evinde gözaltına aldı ve gözaltına almak istedikleri editörleri İsminaz Temel’i evinde bulamadı.

CPJ yetkililerin soruşturma kapsamında ne gibi suçlamalarda bulunduklarını tespit edemedi. 

New York’ta bulunan CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Basın özgürlüğünün saygı gördüğü bir ülkede haber merkezlerine ve gazetecilerin evlerine gece baskınları yapılmaz” dedi ve ekledi: “Türkiyeli yetkililer Pınar Gayıp’ı derhal serbest bırakmalı, Etkin Haber Ajansı’nı taciz etmekten vazgeçmeli ve ofiste el konulan tüm eşyaları geri iade etmelidir.”

Etkin Haber Ajansı’nın haberine göre, polis baskını ajans çalışanları veya avukatları hazır bulunmadan yapıldı. Türkiye’nin Ceza Muhakemesi Kanunu yetkililere şüpheliler veya yasal temsilcileri olmaksızın arama yapma yetkisi vermiyor.

İlgili haberlere göre dün gece ajansa yapılan baskın yetkililerce “terörist grup” olarak nitelenen Kürtlere yakın veya sosyalist gruplara karşı gerçekleştirilen bir operasyonun parçasıydı ve polis düzinelerce şüpheliyi gözaltına aldı.

CPJ araştırmalarına göre, muhabir Gayıp sosyal medya paylaşımları ve Etkin Haber Ajansı çalışanı olması gerekçe gösterilerek 2018 yılında hapsedildi ve Haziran 2019’da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

CPJ’in zamanında kayıtlara geçirdiği üzere, editör Temel 2017 yılında gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hapsedildi ve o da tutuksuz yargılanmak üzere 2019 yılında serbest bırakıldı. Yine CPJ kayıtlarına göre, Temel polisin Etkin Haber Ajansı’nın İstanbul bürosuna Haziran 2019’da gerçekleştirdiği bir diğer baskın sonrasında kısa süre gözaltında kaldı.

CPJ “terörist gruplara” yönelik operasyonun merkezi olan İzmir’deki cumhuriyet başsavcılığına yorum almak üzere e-posta gönderdi ancak bir yanıt alamadı.