23 Kasım 2020 günü Ankara’da çekilen bu fotoğrafta polis memurları görülüyor. Van şehrinde polis kısa süre önce gazeteci Dindar Karataş’ı gözaltına aldı. (AP/Burhan Özbilici)

Türkiye’de polis Mezopotamya Ajansı ofisini bastı, gazeteci Dindar Karataş gözaltında

İstanbul, 24 Kasım 2020 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bugün yaptığı bir açıklama ile  Türkiyeli yetkililere Mezopotamya Ajansı’nda çalışan gazetecileri taciz etmekten vazgeçmeleri, muhabir Dindar Karataş’ı derhal serbest bırakmaları ve ajansın el konulan ekipmanını iade etmeleri çağrısında bulundu. 

Kürtlere yakın Mezopotamya Ajansı’nın ve yerel bağımsız haber sitesi Bianet’in haberlerine göre, Türkiye’nin doğusundaki Van şehrinde bu sabah polis memurları Karataş’ı evinde gözaltına aldıktan sonra işvereni olan Mezopotamya Ajansı’nın yerel ofisine götürdüler ve orada arama ve ekipmanlara el koyma işlemleri yaptılar.

Bu haberlere göre yetkililer Karataş’ın gözaltındayken 24 saat avukatıyla görüştürülmeyeceğini söylediler ve soruşturmanın detaylarına dair bilgi vermediler.

Basında çıkan haberlere göre polis Mezopotamya Ajansı’nın aynı ofisini daha önce 6 Kasım günü basmış ve muhabirler Adnan Bilen ile Cemil Uğur’u gözaltına almıştı. Yine basında çıkan haberlere göre yetkililer bu gözaltılıların nedenini de açıklamamıştı ama muhabirler gözaltındayken mesleki faaliyetleri nedeniyle sorgulandılar.

CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said New York’ta: “Türkiyeli yetkililer Mezopotamya Ajansı’nda çalışan gazetecileri taciz etmekten vazgeçmeli ve işlerini özgürce ve güven içerisinde yapmalarına olanak sağlamalıdır” dedi ve ekledi: “Muhabir Dindar Karataş ile kısa süre önce Van’da tutuklanan diğer gazeteciler derhal serbest bırakılmalı; el konulan ekipmanlar iade edilmeli ve yetkililer böyle taktiklerle basını taciz etmeye ve baskı uygulamaya son vermelidir.”

Gazetecinin işvereninin haberine göre, siyaset ve insan hakları gibi konularda haber yapan Karataş’ı polis Türkiye’nin kuzeydoğusundaki Erzurum ilinin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma nedeniyle gözaltına aldı; soruşturmanın detaylarına dair bilgi edinilemedi.

Gazetecinin işvereninin haberlerine göre haber merkezinde yapılan aramada polisler Karataş’a gönderilen mektuplar, gazetecinin dizüstü bilgisayarı, ofise ait bir diğer dizüstü bilgisayar ve üç harici diske el koydu.

CPJ yorum alabilmek için Erzurum savcılığına e-posta yazdı ancak bir yanıt alamadı.