30 Haziran 2020 tarihli bu fotoğrafta İstanbul’daki Çağlayan Adalet Sarayı yakınındaki polisler görülüyor. Yetkililer kısa süre önce gazeteci Erkan Akkuş’u tutukladı. (Reuters/Murad Sezer)

Dört yıldır firari durumda olan Türkiyeli gazeteci Erkan Akkuş tutuklandı

İstanbul, 25 Ağustos 2020 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bugün Türkiyeli yetkililere yaptığı bir çağrı ile gazeteci Erkan Akkuş’un derhal serbest bırakılmasını ve basın mensuplarının mesleki faaliyetleri ve siyasi yorumları sebebiyle hapsedilmelerine son verilmesini istedi.

CNN Türk ve Hürriyet gazetesinin konuya dair haberlerine göre, kapatılan Bugün TV’nin haber müdürü ve sunucusu Akkuş, polis tarafından 22 Ağustos günü batı ili Kocaeli’de gözaltına alındı; dün İstanbul’a getirildi ve “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı.

Suçlamaları reddeden Akkuş, 2016 yılının Temmuz ayında gerçekleşen askeri darbe girişimiyle alakalı olduğu iddiasıyla hakkında çıkarılan arama kararı nedeniyle firari durumdaydı.

Türkiye yasalarına göre Akkuş suçlu bulunursa 10 yıla dek hapis cezasına çarptırılabilir.

New York’ta bulunan CPJ Avrupa ve Orta Asya program Koordinatörü Gulnoza Said: “Türkiye derhal Erkan Akkuş’a karşı getirilen terörizm suçlamalarını geri çekmeli ve gazeteciyi serbest bırakmalı” dedi ve ekledi: “Türkiye basın mensuplarını hapsetmekten vazgeçmeli, hele ki ülkenin kalabalık hapishanelerinde geçecek kısa bir sürenin dahi gazeteciler için ciddi bir sağlık tehdidi olabileceği bu küresel salgın ortamında.”

Hürriyet’in haberine göre, dünkü polis sorgusu sırasında Akkuş’a darbe planlayıcısı olmakla suçlanan Fethullah Gülen’i desteklediği iddia edilen sosyal medya iletileri soruldu. Siyasi yorumlar yazdığı Twitter’da 80.000 takipçisi olan Akkuş 2016 darbe girişiminden beri tweet atmadı.

Habere göre, Akkuş hükumetin Gülen ile ilişkilendirerek darbe girişimi için suçladığı FETÖ adı verilen grubun üyesi olduğu iddiasını reddetti.

CPJ konuya dair yorum almak için e-posta gönderdiği Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’ndan cevap alamadı.