Türkiye’nin İstanbul şehrinde 1 Mayıs 2020 günü çekilmiş bu fotoğrafta bir polis barikatı görülüyor. Türkiye polisi kısa süre önce iki gazeteciyi bir casusluk soruşturması kapsamında gözaltına aldı. (AFP/Ozan Köse)

Türkiye polisi 2 gazeteciyi casusluk soruşturması kapsamında gözaltına aldı

İstanbul – 9 Haziran 2020 – Gazetecileri Koruma komitesi (CPJ) bugün, Türkiyeli yetkililerin gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’i derhal serbest bırakmaları ve gazetecilerin siyasi ve askeri haberleri özgürce izleyebilmesini sağlamaları gerektiğini söyledi.

İlgili haberlere göre Ankara polisi muhalif haber sitesi Odatv’nin Ankara haber müdürü Yıldız ve muhalif yayımcı TELE1’in Ankara temsilcisi Dükel’i dün sabah evlerinden gözaltına aldı.

Yıldız’ın işvereninin haberine göre gözaltı bir “siyasi ve askeri casusluk” soruşturmasının parçası olarak gerçekleşti. Aynı haberde polisin, eşine ve oğluna ait olanlar da dahil olmak üzere, Yıldız’ın evindeki tüm dijital cihazlara el koyduğu belirtildi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın bir tweet’ine göre Dükel evinden polis tarafından sabah 7.30’da alındı ve savcıların emriyle gözaltı dört gün sürebilir.

Hükumet yanlısı gazete Sabah’ın haberine göre yetkililerin gazetecileri gözaltına aldığı soruşturma sadece E.B. olarak anılan ve kendisi de gözaltında olan bir Türk Silahlı Kuvvetleri mensubuyla iletişim üzerine kurulu. Yukarıdaki haberlere göre gazeteciler henüz yargıç karşısına çıkmadılar.

CPJ’in New York ofisinden Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Gazeteciler kaynaklarıyla zulüm görme korkusu olmadan iletişim kurabilmeliler, askeriye gibi hassas konular hakkında olsa dahi” dedi ve ekledi: “Yetkililer gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’in sürmekte olan bir soruşturmaya yardımcı olabileceklerini düşünüyorlarsa gözaltına almak yerine onları ifadeye çağırmalılar. Gazeteciler derhal serbest bırakılmalı ve evlerinden alınan her şey iade edilmeli.”

Sabah’ın haberine göre Yıldız kendi adına kayıtlı bir telefon üzerinden E.B. ile Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığına dair “suç içerikli görüşmeler” yaptı. Sabah haberinde Yıldız’in E.B. ile “askeri suç” niteliğinde “29 ayrı eylemi” olduğunu söyledi.

Aynı haberde Dükel’in de bu soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi fakat ona yöneltilen suçlamalara dair detay verilmedi.

Odatv haberine göre avukatı aracılığıyla dışarıya bir mesaj ileten Yıldız, iddiaları reddetti.

CPJ’in kayda geçirdiği üzere Odatv’den üç diğer gazeteci, Libya’da öldürülen bir istihbarat subayının kimliğini ifşa ederek ülkenin istihbarat teşkilatına dair kanunlara karşı geldikleri iddiasıyla, şu anda hapiste mahkeme günlerini bekliyorlar.

CPJ konuya dair Ankara polisine e-posta gönderdi fakat yanıt alamadı.