Açık Radyo’nun lisansının iptal edilmemesi için Türkiyeli yetkililere yapılan çağrıya CPJ de katıldı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ile 17 diğer basın özgürlüğü ve insan hakları savunucusu örgüt 10 Temmuz Çarşamba günü yapılan bir açıklama ile Türkiye’nin resmi medya denetçisi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) Açık Radyo’nun lisansının iptaline dair karardan geri dönülmesi için çağrıda bulundu.

Osmanlı İmparatorluğunun ardıl devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Osmanlı yönetimindeki Ermenilerin 1915 yılında toplu halde öldürülmelerini soykırım olarak kabul etmeyi reddettmesinden dolayı RTÜK bu konunun yayında bahsedildiği gerekçesiyle Mayıs ayında radyoya para cezası kesti ve yayın yasağı getirdi. Radyonun yayın yasağına uymayınca bu ay başında yayın lisansları RTÜK tarafından iptal edildi.

Açıklamada: “Açık Radyo örneğinde ceza gerekçesi olarak gösterilen ifadeler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası insan hakları hukuku tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğü kapsamındadır. RTÜK’ü, Açık Radyo’nun lisansını derhal iade etmeye çağırıyoruz” dendi.

Açıklamanın tamamını buradan okuyabilirsiniz.