Türkiyeli gazeteci Muhammed Yavaş seçimden kısa süre önce bir haberi nedeniyle saldırıya uğradı. (Fotoğraf: Muhammed Yavaş)

Türkiyeli gazeteci Muhammed Yavaş bir haberi sebebiyle seçim öncesinde saldırıya uğradı

Türkiyeli gazeteci Muhammed Yavaş bir haberi sebebiyle seçim öncesinde saldırıya uğradı

İstanbul, 12 Mayıs 2023 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Cuma günü yapılan bir açıklama ile Çanakkale’deki Türkiyeli yetkililere gazeteci Muhammed Yavaş’ın yakın zaman önce uğradığı saldırıyı araştırmaları ve sorumluların kovuşturulması için çağrıda bulundu.

Yazar ve Çanakkale’nin Çan ilçesinde çıkan haftalık Çan’dan Haberler gazetesinin sahibi olan Yavaş 10 Mayıs tarihinde gazetenin Facebook sayfasında yayınladığı bir ileti ile hükümet yanlısı milliyetçi bir grup olan Ülkü Ocakları’nın astığı siyasi afişleri eleştirdi. Bu afişlerde Pazar günü yapılacak seçimlerde muhalefet adaylarına oy vermenin Türkiye’nin terör örgütü olarak tanıdığı Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) oy vermekle denk olacağı öne sürülüyordu.

İlgili haberlere ve CPJ’e konuşan gazeteciye göre Ülkü Ocakları’nın Çan ilçesindeki başkanı olan Hasan Dinç aynı gün içerisinde Yavaş’ı çay içmek için bir kafeye çağırdıktan sonra onu yumrukladı, tekmeledi, yere yıktı ve ölümle tehdit etti. Yavaş olaydan sonra hastaneye giderek darp raporu aldığını, ciddi şekilde yaralanmadığını ve daha suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

CPJ’in mesajlaşma uygulaması ile temasa geçtiği Dinç gazeteci onu provoke ettiği için aralarında bir “arbede” yaşandığını iddia etti. Yavaş is CPJ’e olay esnasında Dinç’e karşı koymadığını söylemişti.

CPJ’in Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret: “Çanakkale’deki yetkililer haberciliği sebebiyle kamusal alanda saldırıya uğrayan gazeteci Muhammed Yavaş’ın suç duyurusunu acil şekilde ve derinlemesine incelemelidirler” dedi ve ekledi: “Yavaş’ın güvenliği temin edilmelidir ve yetkililer basına yönelik saldırıların sonuçları olacağını süratle göstermelidirler.”

Ülkü Ocakları’nın Çanakkale İl Başkanı Oğuzer Akgün Perşembe günü Dinç ile beraber bir video mesajı yayınladı. Akgün Yavaş’ı olayı kışkırtmakla suçladı gazetecinin yaptığı iddia edilen provokasyonlardan dolayı meselenin “arbedeye” dönüştüğünü söyledi.

Akgün ayrıca Yavaş’ın o Facebook iletisini para için yazdığını söyledi. Yavaş ise bunu inkar etti. Akgün’e göre gazeteci 10 Mayıs’ta Dinç ile buluşmadan önce “olay çıkması için üstün bir çaba sarf etti.”

Yerel haberler ve siyaset üzerine paylaşımlar yapılan Çan’dan Haberler sayfasının Facebook’ta 10.000 civarı takipçisi var.

CPJ yorum almak için Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-posta yolladı ancak yanıt alamadı.