İstanbul’daki İşçi Bayramı protestoları esnasında gözaltına alınan bir adamın görüldüğü bu fotoğraf 1 Mayıs 2023 tarihli. İstanbul’da polis İşçi Bayramı kortejlerini ve protestoları takip eden gazetecilere saldırdı ve en az ikisini gözaltına aldı. (AP/Emrah Gürel)

Türkiye’de seçimler yaklaşırken gözaltına alınan gazetecilerin sayısı artıyor, darp iddiaları var

İstanbul, 2 Mayıs 2023—Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Salı günü yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere gazeteciler Sedat Yılmaz ve Dicle Müftüoğlu ile gözaltındaki tüm gazetecileri derhal serbest bırakmaları ve güvenlik güçlerinin basın mensuplarına fiziksel şiddet uygulanmalarının önüne geçmeleri için çağrıda bulundu. 

İlgili çok sayıda habere göre, Ankara merkezli bir soruşturma sebebiyle 29 Nisan Cumartesi günü polis Mezopotamya Ajansı editörü Yılmaz ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Müftüoğlu’nu Diyarbakır’da gözaltına aldı. 

Ankara’daki savcılar Yılmaz ve Müftüoğlu’nun Türkiye’nin terör örgütü olarak tanıdığı yasadışı grup Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağlantılı olduklarını iddia ediyorlar.

Ayrıca, ilgili haberler ve hak savunucusu grupların sosyal medya iletilerine göre, yine 29 Nisan günü polis İstanbul’un Kadıköy ilçesinde altı kadın gazeteciyi Diyarbakır ve Ankara’daki tutuklamaları ve gazetecilerin kovuşturulmasını protesto eden bir açıklama yaptıkları için gözaltına aldı. 

Haberlere göre 1 Mayıs günü İstanbul’da polis İşçi Bayramı kortejlerini ve protestoları takip eden gazetecilere saldırdı ve en az ikisini gözaltına aldı.

14 Mayıs’ta seçimlerin yapılacağı Türkiye’de yetkililer son aylarda ülkenin Kürt medyasının çok sayıda mensubunu benzer PKK ile bağlantılı olma iddialarıyla suçlayıp tutukladılar

CPJ’in New York’ta bulunan Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Diyarbakır’daki tutuklamaların üzerine gazeteciler Sedat Yılmaz ve Dicle Müftüoğlu’nun gözaltına alınmaları ve hem onlara hem de İstanbul’da onlarla dayanışma gösteren gazetecilere şiddet uygulandığına dair iddialar hükümetin yaklaşan seçimlere dair endişeli olduğunun göstergeleri” dedi ve ekledi: “Yetkililer derhal gözaltındaki gazetecileri serbest bırakmalı ve polis şiddetine dair iddiaları ciddiyetle soruşturmalılar.” 

Polis Diyarbakır’da gözaltına aldığı Yılmaz ve Müftüoğlu’nu karayolu kullanarak Ankara’ya getirdi. İlgili haberlerdeki iddialara göre gazeteciler 15 saat boyunca elleri arkadan kelepçeli şeklide tutuldular; 24 saat boyunca yemek verilmedi; polis memurları tarafından hakarete uğradılar ve bir polis memuru Yılmaz’ın kafasına tekme atarak duyma kaybı yaşamasına yol açtı. Haber yayına hazırlanırken iki gazeteci halen gözaltındaydı ve Yılmaz’ın avukatı müvekkilinin yaralanması ve gördüğü muameleye dair suç duyurusunda bulunmuştu. 

Gözaltına alınan altı kadın gazeteci 29 Nisan günü haklarında işlem yapılmadan serbest bırakıldılar ve polise karşı suç duyurusunda bulundular. Bu gazeteciler:

  1. Evrensel gazetesi muhabiri Eylem Nazlıer. Elleri arkadan kelepçeliyken polislerin kendisine birden çok tokat attıklarını ve kafasına darbe aldığını söyledi. 
  2. ETHA haber ajansı muhabiri Pınar Gayıp.
  3. Mücadele Birliği haber sitesi muhabiri Serpil Ünal.
  4. Direnişteyiz haber sitesi muhabiri Esra Soybir.
  5. Gazete Karınca haber sitesi muhabiri Yadigar Aygün.
  6. Toplumsal olayları ve eylemleri izleyen serbest muhabir Zeynep Kuray.

Haberlere göre Gayıp ve diğer gazeteciler çok sıkı bağlanmış plastik kelepçelerden dolayı bileklerinde yaralar oluştuğunu söylediler. Gazeteciler yasa gereği karakol öncesinde bir sağlık kurumuna götürüldüler. 

Diyarbakır’da yetkililer 25 Nisan günü en az dokuz gazeteci ve bir medya avukatını PKK ile bağlantılı oldukları iddiasıyla gözaltına almışlardı. Bunlardan beşi 29 Nisan itibariyle serbest bırakıldı

  • Medya avukatı Resul Temur
  • Yeni Yaşan gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın
  • PIYA prodüksiyon şirketi kameramanı Kadir Bayram
  • CPJ’in işverenlerini haber yayına hazırlanırken tespit edemediği gazeteciler Salih Keleş ve Mehmet Yalçın.

CPJ yorum almak için Ankara ve İstanbul Cumhuriyet başsavcılıklarına e-posta gönderdi ancak yanıt gelmedi.