İstanbul, 25 Nisan 2023—Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Salı günü yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere çalışmalarına missileme olarak gözaltına alınan tüm gazetecilerin serbest bırakılmaları ve ülkenin terörle mücadele kanunlarının basına karşı silah olarak kullanılmaması için çağrıda bulundu.
Konuya dair çok sayıda habere göre 25 Nisan Salı günün erken saatlerinde, Diyarbakır merkezli olup 21 şehirde gerçekleştirilen bir operasyon dahilinde, 100’den çok kişi Türkiye’nin terör örgütü olarak tanıdığı yasadışı grup Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağları olduğu iddiasıyla yetkililer tarafından gözaltına alındılar.
En az 10 gazetecinin gözaltına alındığı bu operasyonun hedefinde siyasetçiler, avukatlar, sanatçılar ve başkaları da vardı.
İlgili haberlere göre yetkililer Diyarbakır’da yaşayan ve CPJ’in en son 1 Aralık 2022 tarihinde güncellenen yıllık hapishane sayımına göre Türkiye’de cezaevinde bulunan 40 gazetecinin yarısından çoğunu temsil eden basın özgürlüğü avukatı Resul Temur’u da gözaltına aldılar.
CPJ’in New York’ta bulunan Programlar Direktörü Carlos Martinez de la Serna: “Türkiyeli yetkililer ülkenin terörle mücadele kanunlarını basına karşı bir sopa gibi kullanacaklarının bir diğer örneğini sergiliyorlar” dedi ve ekledi: “Yetkililer Diyarbakır operasyonu kapsamında kısa süre önce gözaltına alınan tüm gazetecileri ve avukat Resul Temur’u derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmalı ve Kürt meselesinin haberleştirilmesine karşı yapılan tüm baskılara son vermelidirler.”
Mezopotamya Ajansı’nın (MA) ve diğer kurumların haberlerine göre en az üç MA çalışanı gözaltına alındı: editör Abdurrahman Gök ile muhabirler Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç. MA’ya göre yetkililer ajansın imtiyaz sahibi Ferhat Çelik’i evinde bulamadılar ve gözaltına almak için arıyorlar.
Aynı haberlere göre yetkililer Yeni Yaşam gazetesinin haber müdürü Osman Akın; JİNNEWS muhabiri Beritan Canözer; Xwebûn gazetesinin imtiyaz sahibi Kadri Esen ile CPJ’in nerede çalıştığını haber yayına hazırlanırken tespit edemediği gazeteciler Arif Akkaya, Remzi Akkaya, Mikail Barut ve Salih Keleş’i de gözaltına aldılar.
CPJ’in daha önce kayıtlara geçirdiği üzere yetkililer yakın geçmişte Diyarbakır ve Ankara merkezli soruşturmalar dahilinde yine Kürt gazetecileri gözaltına almış ve aylarca cezaevinde tuttuktan sonra zayıf deliller kullanarak PKK üyeliği ile suçlamıştı.
CPJ yorum almak için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-posta gönderdi ancak yanıt gelmedi.