30 Ocak 2020 tarihli bu fotoğrafta Alman yayıncı Deutsche Welle’nin Berlin’deki binası görülüyor. Türkiye’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın iddiaya göre başvuru formundaki bir teknik hata gereğiyle lisansını yenilemediği DW 28 Mart 2023 tarihinde Türkiye ofisini kapatmayı planlıyor. (Reuters/Annegret Hilse)

Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle’nin Türkiye ofisi bakanlık lisansını yenilemediği için kapanacak

İstanbul, 22 Mart 2023 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Çarşamba günü yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere Deutsche Welle’nin Türkiye bürosunun çalışma iznini uzatmama kararından vazgeçmeleri ve Alman kamu yayıncısının faaliyetlerine müdahale edilmemesi için çağrıda bulundu. 

İlgili haberlere, DW’nin kendi haberine ve CPJ’in sorularını e-posta ile yanıtlayan DW Türkçe Yayınlar Sorumlusu Erkan Arıkan’a göre Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın iddiaya göre başvuru formundaki bir teknik hata gereğiyle lisansını yenilemediği DW 28 Mart 2023 tarihinde Türkiye ofisini kapatmayı planlıyor.

CPJ’in Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret: “Türkiyeli yetkililer derhal Deutsche Welle’nin çalışma lisansını yenilemeli ve basın özgürlüğünü bastırmaya yönelik çabalarına son vermeliler” dedi ve ekledi: “DW’ye lisans vermemek sadece yayıncının faaliyetlerini aksatmaya ve seçimlerin yaklaştığı şu günlerde Türkiyelileri eleştirel ve bağımsız habercilikten mahrum etmeye yarar.” 

Arıkan bakanlığın başvurularında bir hata olduğuna dair onları uyarmadığını ve hata olduğunu söylenen faaliyet alanı bilgisinin DW iki yıl önce lisans aldığında da aynı olduğunu söyledi. 

Arıkan: “DW’nin kim olduğu, ne tür faaliyetlerde bulunduğu Türk makamlar tarafından gayet iyi biliniyor. Hükümetin, Türkiye’deki gazetecilik faaliyetlerimizi daha da zorlaştırmak için ilgili makamlar üzerinde baskı yaptığından şüpheleniyoruz” dedi.

Arıkan’a göre DW Türkiye’deki faaliyetlerine son vermeyi planlamıyor ve lisans için tekrar başvuracak ancak lisansın yokluğu sebebiyle çalışanlar otomatikman serbest gazeteci olacak ve sosyal güvencelerden yoksun kalacaklar. Arıkan DW için çalışan gazetecilerin halihazırda basın kartı alamadıklarını da ekledi. 

2022 yılının Temmuz ayında yetkililer DW ve ABD Kongresi tarafından finanse edilen Amerika’nın Sesi’nin İnternet sitelerine erişimi engellemişlerdi

CPJ yorum almak için Türkiye’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na e-posta gönderdi ancak cevap gelmedi.