28 Şubat 2023 günü çekilmiş bu fotoğrafta Türkiyeli gazeteci Sinan Aygül (ortada) yanında avukatı Emine Özhasar (solda) ve CPJ Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret ile, dezenformasyon yaymaktan ötürü 10 ay hapse çarptırıldıktan sonra gazetecilere açıklama yaparken görülüyor. (Fotoğraf: İdris Yılmaz)

Türkiyeli gazeteci Sinan Aygül’e dezenformasyon yasası ile 10 ay hapis cezası verildi

Tatvan, Türkiye, 28 Şubat 2023 – İlgili haberlere göre Türkiye’de bir mahkeme 28 Şubat Salı günü gazeteci Sinan Aygül’ü dezenformasyon yaydığı iddiasıyla 10 ay hapse mahkum etti. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) kayıtlarına göre Aygül, Türkiye’nin Ekim 2022’de meclisten geçen bu dezenformasyona dair kanun maddesiyle yargılanan ilk gazeteci oldu. Kararı temyiz edecek olan Aygül tutuklanmadı.

Duruşmayı izleyen CPJ Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret: “CPJ’in de aralarında bulunduğu yerli ve uluslararası hak savunucuları yeni dezenformasyon kanununun basın özgürlüğüne zarar vereceği konusunda Türkiyeli yetkilileri uyarmışlardı. Sinan Aygül’ün bu keyfi suçlama ile yargılanıp ceza alan ilk gazeteci olmasıyla bugün bu öngörünün doğruluğunu gördük” dedi ve ekledi: “Yetkililer Aygül’ün temyiz başvurusuna itiraz etmemeli ve bu kanunu gazetecilerin tutuklanma veya hapsedilme korkusu olmadan işlerini yapabilecekleri şekilde değiştirmeliler.”

Bitlis News haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni ve Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Aygül, geçen Aralık ayında bir devlet çalışanının da dahil olduğu bir cinsel taciz vakasına dair iddiaları Twitter’da paylaşmasının ve sonrasında bu iletileri silip yanıldığı için özür dilemesinin ardından yetkililer tarafından tutuklanmıştı.

Yeni dezenformasyon yasası halkı endişe, korku veya paniğe sürükleyebilecek yanlış bilgiyi kamusal alanda paylaşmaya üç yıla kadar hapis cezası getiriyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu ancak henüz sonuç alınmadı.

CPJ yorum almak için Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-posta gönderdi ancak bir yanıt gelmedi.