20 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin güneyindeki Antakya’da çekilmiş bu fotoğrafta 6 Şubat depreminde yıkılmış binaların aralarında yürüyen insanlar görülüyor. Türkiye’nin medya denetimcisi RTÜK devletin depreme tepkisini eleştiren yayıncıları cezalandırdı. (AFP/Yasin Akgül)

RTÜK depreme müdahaleleri eleştiren yayıncılara ceza verdi

İstanbul, 22 Şubat 2023 – Türkiye’nin medya denetimcisi RTÜK’ün kısa süre önce ülkede büyük yıkıma yol açan depremlere devletin verdiği tepkiyi eleştiren yayıncılara ceza verdiğine dair haberler üzerine Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) aşağıdaki kınama mesajını yayınladı: 

CPJ’in New York’ta bulunan Programlar Direktörü Carlos Martinez de la Serna: “Depremlere on binlerce can yitirilmişken, yas zamanında eleştirel gazetecilik sert gözükebilir ama kurbanlar için adaletin sağlanmasına ve gelecekte hayat kurtaracak daha iyi düzenlemelerin yapılmasına önayak da olabilir” dedi ve ekledi: “Türkiyeli yetkililer FOX TV Türkiye, Halk TV ve TELE1’e verilen cezaları geri çekmeli ve devletle kurumlarının eleştirilmesi sebebiyle medyaya sansür uygulamaktan imtina etmeliler.” 

Yukarıdaki haberlere göre RTÜK 22 Şubat Salı günü Halk TV ve TELE1’e Ocak ayı gelirlerinin %5’i ve FOX TV Türkiye’ye aynı gelirin %3’ü oranında para cezası verdi. RTÜK ayrıca devletin depreme hazırlığı ve kurtarma çalışmalarının eleştirildiği Halk TV ve TELE1 programlarına da beşer bölüm yayın durdurma cezası verdi. 

Türkiye’nin telekomünikasyon yasalarına göre yayıncıların RTÜK kararlarına mahkemede itiraz hakları var. 

Bundan bağımsız olarak, RTÜK’ün bir politikacının ekrandaki yorumları sebebiyle 19 Kasım 2022 tarihinde TELE1’e verdiği üç günlük yayın durdurma cezasının uygulaması 23 Şubat günü başlayacak. Sosyalist siyasetçi Sera Kadıgil Eylül 2022 tarihinde kanalın katıldığı bir programında Diyanet İşleri Başkanlığı’nı “bir siyasal İslamcı gereç” olarak tanımlamıştı. TELE1’in bu karara itirazı henüz sonuçlanmamış olsa dahi, bir mahkeme kararı gereği ceza uygulanacak. 

CPJ yorum almak için RTÜK’e e-posta gönderdi fakat yanıt alamadı.