16 Kasım 2022 tarihinde Kıbrıs gazetesi Havadis’in Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’ün Türkiye’ye girmesine izin verilmedi. (Fotoğraf: Başaran Düzgün)

Kıbrıslı gazeteci Başaran Düzgün’ün Türkiye’ye girmesine izin verilmedi

İlgili haberlere göre 16 Kasım 2022 günü Türkiye’ye giriş yapmak isteyen Kıbrıs gazetesi Havadis’in Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’e izin verilmedi.

CPJ ile 21 Kasım günü mesajlaşma uygulaması üzerinden konuşan Düzgün İstanbul’da, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda pasaport polisi tarafından durdurulduğunu ve Türkiye’ye giriş yasağı olduğunun söylendiğini anlattı. Gazeteci sebebini sorduğunda kayıtlarda isminin yanında “N82” kodu bulunduğu belirtildi ve Kıbrıs’a geri dönmesi istendi ve o da döndü. Düzgün, CPJ’e İstanbul’a geliş nedeninin bir haber ajansı ile işbirliği amaçlı toplantı yapmak olduğunu söyledi.

Havadis’in haberine göre N82 belli yabancı uyrukluların ülkeye girişlerini güvenlik sebebiyle engellemek için kullanılan bir kod.

Düzgün’ün vatandaşı olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye’nin adayı 1976’da kısmen işgal etmesinden üç yıl sonra bağımsızlığını ilan etti ancak Türkiye dışında başka bir ülke tarafından tanınmıyor.

Düzgün CPJ’in neden Türkiye’ye girişinin engellendiği sorusuna“engellenmemin nedeni AK Parti hükümetinin Kıbrıs’ta yaptıklarını eleştirmemden dolayıdır”diye cevap verdi. Gazeteciye göre Türkiye’ye girişinin yasaklanmasının sebebi Türkiye hükümetinin Kıbrıs’ın iç işlerine müdahalesini gazeteci olarak eleştirmesi.

Düzgün bilgi edinmek için avukatı aracılığıyla Kıbrıs’taki Türkiye büyükelçiliğine başvurduğunu ancak bir yanıt alamadığını söyledi.

CPJ yorum almak için Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na e-posta gönderdi ancak yanıt alamadı.