Türkiye mahkemeleri iki gün içinde sekiz gazeteciyi tahliye etti

New York 27 Mart 2014 – Gazetecileri Koruma Komitesi Türkiye’de bu hafta en az sekiz hapis gazetecinin tahliye edilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyor ancak Türkiye’ye onlara yönelik suçlamaların kaldırılması ve ülkedeki tüm hapis gazetecilerin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunuyor.

CPJ İdari Müdürü Joel Simon: “Türkiye’nin gazetecileri tahliye hamlesini memnuniyetle karşılasak da, en başta hapsedilmemiş olmaları gerektiğini yineliyoruz” dedi ve devam etti: “Suçlamalar geçerliliğini koruduğu sürece ve hapsedilme tehdidi sürdükçe Türkiye medyasının bağımsız ve eleştirel habercilik yapması engellenmiş olacak.”

Gazetecilerin avukatları CPJ’e müvekkillerinin aleyhine getirilen suçlamaların hala geçerli olduğunu belirttiler. Gazeteciler, 2005 yılında terör davalarına bakmak üzere kurulan Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasının ardından davalara bakmaya başlayan Ağır Ceza mahkemeleri tarafından serbest bırakıldılar.

Basında çıkan haberlere göre, Çarşamba günü bir araya gelen İstanbul 3. Ağır Ceza mahkemesi üyeleri altı gazetecinin tahliye talebini kabul etti. Gazeteciler, devletin terörist grup olarak tanıdığı yasaklı Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) üyeliği suçlamasıyla hapiste tutuluyorlardı. Serbest bırakılan gazeteciler arasında Özgür Gündem editör ve muhabiri Nevin Demir, Dicle Haber Ajansı (DİHA) çevirmen ve editörü Semiha Alankuş, DİHA Ankara Temsilcisi Kenan Kırkaya, DİHA muhabiri Mazlum Özdemir, sosyalist gazete Evrensel muhabiri Hüseyin Deniz ve Kürtçe gazete Azadiya Welat Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Emin Yıldırım bulunuyor. Gazetecilerin hepsi 2011 Aralık ayından beri hapisteydi.

Gazetecilerden bazılarını temsil eden avukat Sinan Zincir CPJ’e gazetecilere yurt dışı yasağı getirildiğini söyledi. Davanın bir sonraki duruşması 10 Temmuz günü görülecek. Zincir, dava kapsamında beş diğer gazetecinin sebebi belirsiz bir şekilde hapiste tutulduğunu söyledi.

Bugün bir diğer davada İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi yargılaması süren gazetecilerden iki aylık olarak yayımlanan Tavır dergisinin editörü Veysel Şahin ve iki haftada bir yayımlanan Yürüyüş dergisinin muhabirinin tahliye edilmelerine hükmetti. 2013 yılı Ocak ayından beri hapiste olan iki gazeteci, yasadışı Devrimci Halkların Kurtuluşu Partisi/Cephesi (DHKP/C) ile bağlantılı olmakla suçlanıyor.

Avukatları Evrim Deniz Karatana, CPJ’e gazetecilerin salındığını ancak tahliyelerine dair detayların henüz belli olmadığını söyledi. Gazetecilere yöneltilen suçlamalar geçerliliklerini koruyor.

Bu ay başlarında KCK davasıyla bağlantılı olarak hapiste tutulan üç diğer gazeteci daha salınmıştı. Basında çıkan haberlere göre Özgür Gündem eski editörü Dilek Demiral, Özgür Gündem eski editörü Sibel Güler ve DİHA muhabiri Ayşe Oyman 3 Mart günü tahliye edildiler.

Bu ay ayrıca Ergenekon davasıyla bağlantılı olarak hapiste tutulan pek çok gazeteci serbest bırakıldı. Ulusalcı-Solcu TV kanalı Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Turhan Özlü tahliye edildi. Üç diğer sanık; Odatv köşe yazarı Yalçın Küçük, Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım ve Yurt gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ serbest bırakıldılar. CPJ’in gazetecilik faaliyetinden dolayı mı hapsedildiklerini belirleyemediği iki diğer gazeteci: Kanal Biz ve Kanaltürk TV kanallarının eski sahibi Tuncay Özkan ve Aydınlık Ankara temsilcisi Hikmet Çiçek serbest bırakıldılar.

CPJ’in yıllık hapishane sayımına göre Türkiye son iki yıldır dünyada en çok gazeteci hapseden ülke idi. CPJ araştırmalarına göre Türkiyeli yetkililer yasaklı gruplara dair haber yapmak ve hassas konuları araştırmayı terörizm veya diğer devlet karşıtı faaliyetler ile bir tutuyorlar ve yargılama ya da hüküm öncesi tutukluluğu endişe verici düzeyde kullanıyorlar.

Bunların dışında, Türkiyeli yetkililer bugün Youtube’a erişimi engellediler. Basında çıkan haberlere göre, Türkiye telekomünikasyon otoritesi TİB video paylaşım sitesine karşı “idari tedbirler” aldığını duyurdu. Bu hareket siteye Türkiyeli yetkililerin komşu ülke Suriye’ye muhtemel müdahale seçenekleri üzerine konuşmalarını içeren bir ses kaydının ardından geldi. Türkiye 21 Mart günü de Twitter’ı yasaklamıştı.