Türkiyeli gazeteci Dicle Müftüoğlu hapishanedeki iki gazeteciye para gönderdiği için gözaltına alındı. (Fotoğraf: Dicle Müftüoğlu)

Türkiyeli gazeteci Müftüoğlu 3 gün gözaltında kaldı

İlgili haberler ve CPJ’e konuşan Mezopotamya Haber Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu’na göre, yetkililer gazeteciyi 3 Haziran 2022 günü Türkiye’nin Diyarbakır şehrinde gözaltına aldılar ve 6 Haziran gününe dek alıkoyarak yurtdışı seyahat yasağı ile serbest bıraktılar.

Aynı zamanda Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı olan Müftüoğlu CPJ’e savcılığın kendisini terörizmi finanse etmekten sorguladığını, nedeninin ise kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın cezaevindeki iki eski çalışanına para göndermesi olduğunu söyledi. Gazeteci, soruşturmanın davaya dönüşüp dönüşmeyeceğinin henüz belli olmadığını da ekledi.

Müftüoğlu terör örgütü üyesi oldukları iddialarıyla hapis cezası almış gazeteciler Nedim Türfent ve Ziya Ataman’a para gönderdiğini söyledi.

“Gönderdiğim para hapishane idaresine gidiyor; onlar da parayı sadece cezaevi kantininde kullanılabilen kartlara yüklüyorlar” diyen Müftüoğlu “Bu nasıl terörü finanse etmek olabilir?” diye sordu.

Gazeteci CPJ’e polisin kendisini ararken eski bir adresine gittiğini, o adreste de yanlış bir daireyi bastığını, arandığını komşulardan duyduktan sonra bir karakola gittiğini ve orada gözaltına alındığını anlattı.

Müftüoğlu gözaltındayken savcının para transferlerini sorduğu üçüncü güne dek sorgulanmadığını, gözaltına alınma sebebinin gazetecileri cezaevindeki meslektaşlarıyla dayanışmaktan caydırmak olduğunu düşündüğünü söyledi.

CPJ yorum almak için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-posta gönderdi ancak yanıt alamadı.