İstanbul, 25 Ocak 2022 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Salı günü yapılan bir açıklama ile Türkiyeli yetkililere gazeteci Sedef Kabaş’ı derhal serbest bırakmaları, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasını geri çekmeleri ve TELE1 televizyonuna uygulanan ceza ve yaptırımları iptal etmeleri için çağrıda bulundu.
İlgili haberlere göre İstanbul’da bir mahkeme gazeteci Sedef Kabaş’ı bir televizyon programındaki yorumlarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret etmek suçlamasıyla 22 Ocak 2022 tarihinde tutukladı. Yine haberlere göre evinden gece yarısından sonra alınan Kabaş “kaçma ve saklanma” şüphesiyle tutuklandı.
Kabaş 14 Ocak 2022 tarihinde TELE1 kanalında katıldığı “Demokrasi Arenası” adlı programda Erdoğan hakkında konuşulurken “büyükbaş havyan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz ama o saray ahır olur” demişti. Haberlere göre Kabaş konuşmasında bir atasözünü kullandığını, atasözündeki hayvanı büyükbaş diye değiştirdiğini ve bu sebeple hakaret amacı olmadığını söyledi.
Haberlere göre Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) TELE1 televizyonuna programdan dolayı “kin ve düşmanlığa tahrik” sebebiyle para cezası ve beş kez program durdurma cezası verdi.
New York’ta bulunan CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Direktörü Gulnoza Said: “Sedef Kabaş’ın canlı yayındaki sözleri nedeniyle tutuklanması da TELE1 televizyonuna verilen cezalar da kabul edilemez” dedi ve ekledi: “Türkiyeli yetkililer ifade özgürlüğüne daha çok saygı göstermeli ve eleştiriye daha açık olmayı denemeliler. Kabaş derhal serbest bırakılmalı; yetkililer ona yöneltilen suçlamayı geri çekmeli ve bunun yanı sıra TELE1 televizyonuna verilen ceza ve yaptırımlar da iptal edilmeli.”
Tanınmış bir eski televizyon sunucusu olan Kabaş sıklıkla Türkiye’nin artakalan muhalif televizyonlarında siyasi tartışma programlarına konuk oluyor. Gazeteci şu anda Sedef Kabaş TV adındaki 87.000 takipçili YouTube kanalında konuklarıyla siyaset gündemi üzerine konuşuyor. Kabaş’ın ayrıca Twitter’da 899.000’in üzerinde takipçisi var.
Haberlere göre gazetecinin avukatları tutuklama kararına itiraz ettiler.
Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesine göre Türkiye cumhurbaşkanına hakaret suçundan hüküm giyenler dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir ve hakaretin aleni olması durumunda ceza daha da artırılabilir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’ye kanunu değiştirme çağrısında bulunmuştu.
Reuters’ın aktardığı Adalet Bakanlığı verilere göre Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu 2014 yılından 2021 yılının Ekim ayına dek 299. madde kapsamında 160.169 vaka soruşturuldu, bunlardan 35,507 dosya davaya dönüştü ve 12,881 kişi hüküm giydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hakaret’ davaları ülke sınırlarını da aşıyor; CPJ’in kayıtlara geçirdiği üzere, Yunanistan gazetesi Dimokratia ve Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya açılmış davalar da var.
CPJ İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve RTÜK’e yorum almak amacıyla e-posta gönderdi ancak cevap almadı.