Avrupa Komisyonu üyeleri Brüksel’de, 21 Haziran 2021 tarihli toplantıda görülüyor. CPJ AB’ne Türkiye’ye dair gelecek görüşmelerde basın özgürlüğünü ön plana çıkarma çağrısında bulundu. (AFP/Johanna Geron)

AB Türkiye’ye dair görüşmelerde basın özgürlüğünü ön plana çıkarmalı

Brüksel, 22 Haziran 2021 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bugün yapılan bir açıklama ile Avrupa Birliği liderlerine gelecek Avrupa Konseyi toplantısı aracılığıyla Türkiye’den basın özgürlüğü sicilini iyileştirmesini ve cezaevindeki tüm gazetecileri serbest bırakmasını istemeleri çağrısında bulundu. 

Konseyin İnternet sitesine göre yetkililer AB-Türkiye ilişkilerine dair konuları 24 ve 25 Haziran tarihlerindeki toplantılarda tartışacaklar. 

CPJ’in AB Temsilcisi Tom Gibson: “Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye hapisteki tüm gazetecileri serbest bırakma ve medyaya çalışabileceği güvenli bir alan sağlama çağrısı açık seçik ve sözünü sakınmayan bir şekilde yapılmalı,” dedi ve ekledi: “AB elindeki her kozu kullanmalı, buna AB-Türkiye gümrük birliğini güncelleme teklifi de dahil, ve iyi ilişkilerin temellendirilmesi için Türkiyeli gazetecilerin özgürce ve bağımsızca çalışabilmelerinin şart olduğunu belirtmeli.”

Avrupa Konseyi Mart ayında bir açıklama yaparak, gazetecilerin hedef alınması da dahil olmak üzere, Türkiye’nin insan haklarına ve hukukun özgürlüğüne saygı göstermemesini kınamıştı.