17 Mart 2024 günü İstanbul'daki Nevruz kutlamalarını takip eden gazeteciler polis tarafından taciz edildiler. (Fotoğraf: Reuters/Ümit Bektaş)

İstanbul polisi Kürtlerin Nevruz kutlamalarını izleyen muhabirleri taciz etti


İstanbul, 19 Mart 2024 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiyeli yetkililere İstanbul’da Pazar günü düzenlenen Nevruz kutlamaları esnasında polisin üç muhabiri taciz ettiğine dair haberleri soruşturmaları için çağrıda bulunuyor. 

İstanbul’daki Yenikapı meydanında 17 Mart günü düzenlenen ve Kürtlerin hakları için çağrıların yapıldığı Nevruz kutlamaları esnasında polis memurları katılımcıların gözaltına alınışlarını takip eden en az üç muhabiri iki ayrı olay kapsamında taciz ettiler. Memurlar AFP muhabiri Eylül Deniz Yaşar’ı gözaltına aldılar ve Bianet muhabirleri Tuğçe Yılmaz ile Ali Dinç’i kısa süreliğine tuttular. Yılmaz ve Dinç yere yatırıldılar; ters kelepçeye maruz bırakıldılar ve iddiaya göre darbedildiler. 

CPJ Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret: “Muhabirler Tuğçe Yılmaz, Ali Dinç ve Eylül Deniz Yaşar  Nevruz kutlamalarını takip ederken sadece işlerini yapıyorlardı,” dedi. “Türkiyeli yetkililer bu taciz vakalarını soruşturmalı ve sahada görevli muhabirlerin engellenmeden çalışabilmelerini sağlamalılar.” 

İlgili haberlere ve CPJ ile mesajlaşma uygulaması aracılığıyla konuşan Yılmaz ve Yaşar’a göre üç gazeteci de polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunacaklar. 

Yılmaz ve Dinç’in çok sayıda polis memuru tarafından etraflarının sardığı ve zorla yere yatırıldıkları sırada bazı polisler gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştılar. Bu iki muhabir kutlamalara katılanlardan bazılarının gözaltına alınışlarını takip ediyordu.

Bundan ayrı gelişen diğer vakada ise Yaşar’ın gazeteci kimliğini göstermesine karşın polis gazetecinin güvenlik noktasından kamerasıyla geçmesine izin vermedi. Ardından yaklaşık altı saatliğine gözaltına alınan gazeteci ilgili haberlere göre bu esnada tehdit edildi ve hakarete uğradı. 

CPJ yorum almak için Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na e-posta gönderdi ancak yanıt gelmedi.