(AP Photo/Visar Kryeziu)

Фізична безпека: міни та нерозірвані боєприпаси

Для журналістів на місцях міни і нерозірвані боєприпаси (НРБ) становлять смертельну загрозу, особливо якщо вони не знають, на що треба звертати увагу. З огляду на зростання стурбованості з приводу широкого застосування цієї зброї в Україні, CPJ Emergencies створила це відео та Інструкцію з техніки безпеки, щоб пояснити, як безпечно працювати в середовищі, де є НРБ і вибухові пристрої.

Ось деякі рекомендації, які слід взяти до уваги, щоб знизити ризик:

  • Міни-пастки, міни, саморобні вибухові пристрої (СВУ) і нерозірвані боєприпаси (НРБ) становлять потенційну небезпеку на територіях, де велися бойові дії, поблизу лінії фронту або які були окуповані.
  • Місця поблизу військових об’єктів/таборів, контрольно-пропускних пунктів, мостів, стежок, покинутих автомобілів або будівель, а також такі точки доступу, як дверні отвори є популярними місцями для встановлення вибухових пасток. У деяких зонах конфліктів комбатанти навіть замінували трупи людей та тварин.
  • Перед в’їздом у який-небудь район завжди  оцінюйте ризики і радьтеся з місцевими жителями або владою. Визначте імовірність наявності НРБ та тип знаків, що використовуються у місцевості. Майте план екстреної евакуації на випадок, якщо ви зіткнетеся з вибухівкою або станеться який-небудь інцидент. Першочергова увага повинна приділятися наданню першої допомоги та евакуації.
  • На територіях, де є вірогідні вибухові пристрої, не пересувайтеся вночі або при обмеженій видимості.
  • При в’їзді в нову зону завжди звертайте увагу на офіційні та/або імпровізовані попередження/вивіски, що попереджають про НРБ. Деякі інші ознаки потенційної загрози: уламки, що утворилися в результаті вибухів, воронки від вибухів, покинута зброя і недавні ознаки розкопок або порушення грунту/рослинності.   
  • Пам’ятайте: якщо знайдено один вибуховий пристрій, то, швидше за все, їх знайдеться більше. На таких територіях часто використовуються бомби і окремі невеликі заряди. Існують навіть вибухові пристрої, сконструйовані так, аби нагадувати іграшки або інші безпечні предмети.

Якщо на вашому шляху трапилися НРБ або вибухові пристрої:

  • Негайно зупиніться
    • Нізащо не торкайтеся до них і не намагайтеся їх знешкодивши або перемістити.
    • Зберігайте спокій. Покличте на допомогу і чітко повідомте про загрозу всім присутнім поблизу. Обережно покиньте своє місцезнаходження тим самим шляхом, що й прийшли.
    • Опинившись у безпеці, використайте свій мобільний телефон, щоб визначити місце розташування вибухових пристроїв/ НРБ по GPS і повідомити про них владі.
    • Попередьте інші засоби масової інформації та приватних осіб у цьому районі про ризики. 

КЗЖ має більше ресурсів, щоб допомогти вам підготуватися до безпечного завдання на нашому веб-сайті.