Serbian investigative journalist Milan Jovanović stands in the ruins of his home in the Belgrade suburb of Vrčin. His home was burned down in an arson attack on December 12, 2018. (Cenzolovka)
Srpski novinar istraživač Milan Jovanović ispred ruinirane kuće u beogradskom naselju Vrčin. Njegova kuća je do temelja spaljena 12. decembra 2018. godine a naručilac napada je nedavno osuđen na kaznu zatvora. (Cenzolovka)

CPJ pozdravlja presudu za paljenje kuće srpskog novinara Milana Jovanovića 2018. godina

Njujork, 23. februar, 2021. – Reagujući na današnju odluku suda u Srbiji kojom je bivšem gradonačelniku Dragoljubu Simonoviću dosuđena zatvorska kazna od nešto više od četiri godine jer je naredio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, Komitet za zaštitu novinara izjavljuje sledeće:

“Pozdravljamo vest da je sud u Srbiji osudio osobu odgovornu za napad iz 2018. godine tokom koga je zapaljena kuća istraživača novinara Milana Jovanovića” rekla je Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ-ja za Evropu i Centralnu Aziju. “Ovom presudom vlasti u Srbiji šalju snažan signal da zločini protiv novinara neće ostati nekažnjeni. Suprotstavljanje nekažnjivosti ovakvih dela je važan korak za sprečavanje budućih napada i posebno je dobrodošlo u Srbiji gde pretnje, zastraživanja i nasilje nad novinarima nisu nepoznanica.”

Dragoljub Simonović, bivši gradonačelnik Grocke, i član vladajuće Srpske napredne stranke, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i tri meseca, a nakon što je utvrđeno da je  kriv jer je u decembru 2018. godine naručio napad molotovljevim koktelima na kuću Milana Jovanovića, kako se navodi u novinskim izveštajima. Prema istim izveštajima, u odsustvu je na istu kaznu osuđen i Aleksandar Marinković, koji je bacio koktel. Presuda je doneta na prvoj instanci i na nju je moguće uložiti žalbu, kako se navodi u ovom izveštaju.

Milan Jovanović, izveštač nezavisnog vebsajta Žig Info, je u trenutku napada bio u svojoj kući u beogradskom prigradskom naselju Vrčin, što je CPJ svojevremeno dokumentovao.   Jovanović i njegova supruga su pobegli kroz zadnji prozor kuće i posmatrali su kako se njihova celokupna imovina, uključujući i automobil, uništava.