A picture taken on October 1, 2019, shows the logos of mobile apps Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook, Google, and Messenger. (AFP/Denis Charlet)
A picture taken on October 1, 2019, shows the logos of mobile apps Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook, Google, and Messenger. (AFP/Denis Charlet)

Цифрова безпека: Захист від цілеспрямованих онлайн-атак

Оновлено 9 травня 2022 року

Журналісти, які пишуть про дезінформацію, теорії змови або хибні новини, часто стають вразливими для онлайн-атак з боку тих, хто декларує ці погляди або є їх прихильником, а також з боку людей із сильними політичними уподобаннями. Люди, які підтримують поширення такої інформації в мережі, можуть організовувати скоординовані атаки з метою змусити журналістів піти в офлайн та дискредитувати їхню репутацію. Працівники ЗМІ, які висвітлюють ці питання, можуть вжити заходів щодо керування своїм інтернет-профілем та захисту своїх акаунтів, щоб обмежити шкоду, яку завдають зловмисники в мережі.

Керуйте своїм онлайн-слідом

Скоординовані онлайн-зловмисники організовуються так, щоб націлитися безпосередньо на вас. Це призведе до того, що велика кількість людей переглядатиме ваші профілі в соціальних мережах, а також шукатиме інформацію про вас у публічних базах даних. Ці люди можуть використовувати ваші персональні дані, зокрема ваше місце розташування, щоб погрожувати вам або членам вашої родини. Зловмисники також можуть шукати ваші особисті фотографії та маніпулювати ними, щоб залякати, дискредитувати або присоромити вас.

  • Перегляньте, яка інформація доступна про вас в Інтернеті, і зверніть увагу на сайти, де зберігається ця інформація.
  • Вжийте заходів для видалення будь-якої інформації, яку вам незручно розміщувати у відкритому доступі або яка, на вашу думку, може піддати вас ризику (наприклад, ваша домашня адреса або фотографій ваших дітей).
  • Пам’ятайте, які ваші зображення доступні в Інтернеті, і подумайте про те, як вони можуть бути використані проти вас.
  • Журналісти, які перебувають у США, повинні зареєструватися на сайтах з видалення даних, щоб адреси та інша особиста інформація були видалені з загальнодоступних баз даних. 

Тепер Google дозволяє користувачам вимагати видалення їхніх особистих даних (як-от адреса) з пошукової системи Google. Це не заважає вашим даним з’являтися в інших пошукових системах.

  • Перевірте налаштування конфіденційності ваших облікових записів у соціальних мережах, щоб дізнатися, яка інформація доступна іншим користувачам. Видаліть або обмежте доступ до вмісту, який, на вашу думку, може бути використаний для дискредитації вас або може піддати вас ризику.
  • Вимкніть відстеження місцезнаходження для будь-яких облікових записів у соціальних мережах . 
  • Подумайте про видалення старих повідомлень у соціальних мережах або використання сервісу, який видалить ваші попередні твіти. Зловмисники часто будуть піднімати ваші старі повідомлення з метою дискредитувати вас.
  • Налаштуйте Сповіщення Google для вашого імені, включаючи будь-які поширені орфографічні помилки. Це стане вам у нагоді, якщо ваше ім’я буде згадано в Інтернеті.
  • Заплануйте нагадування в календарі про необхідність регулярно переглядати свій онлайн-профіль (наприклад, раз на три місяці).
  • Майте на увазі, що копія будь-якої інформації, яку ви маєте в Інтернеті, ймовірно, буде існувати в тій чи іншій формі в Інтернеті навіть після того, як ви її видалите. Наприклад, вона може зберігатися в архівних сервісах.

Захистіть свої облікові записи

Онлайн-зловмисники також можуть спробувати отримати доступ до ваших облікових записів. Вони роблять це, щоб отримати особисту інформацію про вас, заблокувати ваші облікові записи і опублікувати від вашого імені контент, який може дискредитувати вашу репутацію. Журналісти можуть зробити низку кроків для гарантування безпеки своїх облікових записів. В ідеалі ці кроки повинні бути зроблені до того, як відбудеться атака.

  • Увімкніть двофакторну аутентифікацію (2FA) для всіх ваших облікових записів, включаючи електронну пошту, облікові записи в соціальних мережах та будь-які облікові записи, які можуть містити ваші фінансові дані. Там, де це можливо, безпечніше використовувати додаток, наприклад додаток Google Authenticator, а не SMS. 
  • Використовуйте менеджер паролів для створення довгих унікальних паролів довжиною більше 16 символів для всіх ваших онлайн-акаунтів.
  • Слідкуйте за своїми обліковими записами та стежте за сповіщеннями від постачальників онлайн-послуг про будь-які незвичайні дії.
  • Розділіть свою інформацію в Інтернеті. Використовуйте облікові записи в соціальних мережах як у робочих, так і в особистих цілях. Наприклад, краще не мати в друзях на своєму обліковому записі в Facebook водночас джерела інформації і членів родини. Власне, якщо зловмисник отримає доступ до вашого облікового запису, він отримає доступ до інформації лише про один аспект вашого життя, а не про обидва.
  • Подумайте про те, щоб зробити деякі або всі ваші облікові записи в соціальних мережах закритими на час атаки.

Поговоріть з іншими

Якщо переслідування вас в Інтернеті привертає увагу натовпу, і ви або побоюєтеся, що станете, або вже стали об’єктом цькувань, подумайте про те, щоб розповісти іншим про те, як вас ображають. Це може допомогти вам як підготуватися до атаки, так і впоратися з нею. Розгляньте можливість вжиття таких заходів:

  • Подумайте про створення мережі колег, друзів і членів сім’ї, які підтримують вас, які могли б взяти на себе контроль за вашими обліковими записами і допомогти вам впоратися з ізоляцією, яку часто викликає надокучання в Інтернеті.
  • Подумайте про те, щоб розповісти своїй родині та друзям про надокучання в Інтернеті. Онлайн-зловмисники часто націлені на членів родини своєї жертви, тому важливо навчитися обмежувати доступ ззовні до своїх акаунтів у соціальних мережах.
  • Дізнайтеся, чи передбачена у вашому ЗМІ політика боротьби з харасментом в Інтернеті. Поговоріть зі своїм редактором та колективом про те, як отримати підтримку на роботі.

Боротьба з переслідувачами

Відповідаючи тим, хто вам надокучає, ви можете погіршити ситуацію. У разі цілеспрямованої онлайн-атаки велика кількість нападників означатиме, що журналісти не зможуть впоратися з кількістю коментарів, прямих повідомлень та електронних листів, а також не зможуть використати свої акаунти у соціальних мережах для роботи. Наведені нижче кроки можуть бути корисними під час роботи з великою кількістю онлайн-порушників:

  • Майте на увазі, що онлайн-зловмисники прагнуть вас розізлити і, ймовірно, збільшать кількість онлайн-зловживань, якщо ви відповісте на них.

Якщо ви стали об’єктом організованої наклепницької кампанії, може бути корисно написати заяву з викладом ситуації та прикріпити її у верхній частині ваших облікових записів у соціальних мережах. Засоби масової інформації також можуть писати заяви про підтримку як спосіб протидії цілеспрямованій кампанії. 

  • Майте на увазі, що не всі облікові записи, які атакують вас, є реальними людьми. Деякі з них — автоматизовані облікові записи, а деякі можуть бути людьми, яким інші платять за переслідування людей в Інтернеті.
  • Створіть систему документування зловживань, особливо всього, що, на вашу думку, становить особливу загрозу і може призвести до фізичного нападу. Також ретельно документуйте облікові записи, які регулярно вас тролять. Вам слід звернутися за допомогою, якщо ви відчуваєте, що загрози негативно впливають на ваше самопочуття.
  • Зробіть скріншоти образ, у тому числі образливе повідомлення або зображення, дату, час, а також ім’я або нік переслідувача. Занотуйте хронологію зловживань, оскільки це може бути корисно при спілкуванні з вашим засобом масової інформації або владою.
  • Подумайте про блокування або переведення в режим тиші облікових записів, які вас переслідують. Якщо ви повідомляєте про зловживання в компанію соціальних мереж, відзначте в своїй документації дату і час подачі скарги.
  • Розгляньте можливість відключення відповідей у Twitter. Тільки люди, на яких ви підписані, зможуть  коментувати ваші твіти.
  • Як тільки атака вщухне, ви можете захотіти з’ясувати, хто за нею стояв, і їх мотиви нападу на вас.

Для отримання додаткової інформації про те, як захистити свій онлайн-профіль, ознайомтеся з інструкціями КЗЖ з техніки безпеки щодо видалення ваших персональних даних з Інтернету і захисту від онлайн-домагань. Щоб одержати підтримку в плані морального благополуччя, ознайомтеся з нашим посібником Інтернет-переслідування та як захистити своє психічне здоров’я. Для отримання додаткової інформації про те, як краще захиститися від зловживань в Інтернеті, ознайомтеся з нашим посібником, у якому вказані інші організації та ресурси, які пропонують підтримку.

Комітет із захисту журналістів є членом Коаліції проти онлайн-насильства, об’єднання глобальних організацій, що працюють над пошуком найкращих рішень для журналісток, які стикаються з онлайн-образами, домаганнями та іншими формами цифрових атак.

Примітка редакції: ця рекомендація була вперше опублікована 4 вересня 2019 року. Вона періодично правиться. Дата публікації вгорі є датою останньої редакції.