Дим після обстрілу в Херсоні, Україна, 5 березня 2023 року. Українські журналістські організації висловили занепокоєння з приводу нових правил, що обмежують доступ репортерів до лінії фронту. (Reuters/Микола Тимченко)

Нові правила української армії обмежують доступ журналістів до передової

Париж, 23 березня 2023 року – Українська влада повинна забезпечити, щоб правила висвітлення подій у воєнний час не обмежували можливості журналістів виконувати свою роботу, а також повинна співпрацювати з місцевими журналістськими групами для перегляду нещодавно прийнятих військовою владою правил, заявив у четвер Комітет захисту журналістів.

19 березня оперативне командування української армії «Схід», одне з чотирьох регіональних командувань, оприлюднило нові правила для журналістів, які висвітлюють військові дії в межах своєї юрисдикції. Наступного дня оперативне командування «Південь» видало аналогічні розпорядження.

Ці правила забороняють журналістам працювати в так званих «червоних зонах», які вважаються найбільш небезпечними, і вимагають супроводу військового пресофіцера для роботи в менш небезпечних жовтих зонах. Журналісти можуть вільно працювати в зелених зонах.

Оксана Романюк, очільниця місцевої групи зі свободи преси Інституту масової інформації, повідомила КЗЖ телефоном, що ці правила фактично забороняють журналістам висвітлювати фронт російського вторгнення в Україну: «Всі шоковані, бо вся лінія фронту перекрита».

«Українська влада повинна забезпечити, щоб представники преси могли продовжувати виконувати важливу роботу з висвітлення вторгнення Росії в країну, і утримуватися від прийняття правил, які перешкоджають висвітленню війни, — заявив Карлос Мартінес де ла Серна, програмний директор КЗЖ, у Нью-Йорку. — Військова влада повинна проконсультуватися з місцевими журналістами та пресгрупами, щоб розробити правила, які гарантують безпеку репортерів і дозволять їм вільно працювати».

Ці нові правила випливають із нещодавно ухвалених змін до указу Валерія Залужного, головнокомандувача Збройних сил України. Цей указ було опубліковано в березні 2022 року, він регулює роботу журналістів в умовах воєнного стану, згідно із заявами ІМІ та Національної спілки журналістів України.

Романюк повідомила КЗЖ, що, на її думку, Північне та Західне оперативні командування розробили подібні правила, але не опублікували їх через критику, яку зазнали стратегії інших підрозділів.

Після публікації цієї статті Міністерство оборони України надіслало КЗЖ електронною поштою заяву, в якій ідеться про те, що нові правила «прийняті з метою покращення взаємодії з представниками засобів масової інформації під час роботи в районах бойових дій».

В заяві йдеться, що оперативні командування переглядатимуть позначення зон «щотижня або, за необхідності, частіше». 

КЗЖ надіслав електронні листи до командування Східного і Західного регіонів з проханням прокоментувати ситуацію, але не отримав жодних відповідей. КЗЖ спробував зв’язатися з Північним і Південним командуванням через додаток для обміну повідомленнями, але також не отримав жодної відповіді.

Прессекретарка Південного командування Наталія Гуменюк повідомила інформаційному агентству Міністерства оборони України «АрміяInform», що журналісти, як і раніше, матимуть доступ до червоних зон для висвітлення подій, які «потребують негайного висвітлення», але вже на розсуд військового командира.

Романюк повідомила КЗЖ, що IMI та інші групи вели переговори «протягом декількох місяців» з владою про політику висвітлення подій воєнного часу. Вона зазначила, що групи рекомендували зонний підхід, але з червоними зонами, які використовуються лише в «дуже виняткових випадках», і жовтими зонами, що відповідають лінії фронту.

«Ми не очікували, що вони перетворять все на червону зону», — наголосила вона, додавши, що «більше кількох десятків» муніципалітетів були позначені як червоні зони.

У нещодавній версії, переглянутій КЗЖ, до червоних зон входили східні міста Новомлинськ і Бахмут, а також південне місто Снігурівка.

Катерина Сергацкова, головна редакторка українського незалежного видання «Заборона», повідомила КЗЖ через додаток для обміну повідомленнями, що розглядає ці правила як спробу «посилити контроль над журналістами».

Романюк і Сергацкова також повідомили КЗЖ, а ІМІ зробили заяву про те, що військовий супровід, необхідний для журналістів у жовтих зонах, був у дефіциті. Романюк додала, що деякі журналісти жили і працювали в цих зонах повний робочий день.

 «Чи варто їм запрошувати прессекретаря, який би сидів цілими днями в їхньому офісі?» — поцікавилася Романюк.

«Я запитала деяких прессекретарів, які є хорошими, і вони не розуміють, як це може працювати», — додала Сергацкова.

21 березня НСЖУ оприлюднила заяву, в якій повідомила, що проводить консультації з військовим керівництвом «щодо перегляду та скасування надмірних обмежень на роботу журналістів у прифронтовій зоні та на деокупованих територіях».

[Примітка редакції: Цей матеріал було оновлено для включення коментаря Міністерства оборони України