Фотографії загиблих мексиканських журналістів розміщені на символічно закритих дверях офісу генерального прокурора в Мехіко під час віча в пам'ять про Фредді Романа Романа, журналіста, застреленого в своєму автомобілі в Чільпансінго 22 серпня 2022 року. (Reuters/Henry Romero)

Смертельний рік для журналістів: у 2022 році різко зросла статистика вбивств

Дженніфер Данем / заступниця директора редакції КЗЖ

Опубліковано 24 січня 2023 року

2022 рік став смертельно небезпечним для представників преси. За даними Комітету із захисту журналістів (КЗЖ), протягом року було вбито щонайменше 67 журналістів та працівників ЗМІ — найбільша кількість із 2018 року і майже на 50% більше, ніж у 2021 році. Це зростання було спричинене великою кількістю смертей журналістів, які висвітлювали війну в Україні, а також різким збільшенням кількості вбивств у Латинській Америці.

КЗЖ підтвердив, що щонайменше 41 журналіст і працівник ЗМІ були вбиті у безпосередньому зв’язку з їхньою професійною діяльністю, і розслідує мотиви вбивств 26 інших журналістів, щоб визначити, чи були вони також пов’язані з роботою жертв.

Більш ніж половина з 67 вбивств відбулися лише в трьох країнах: Україні (15), Мексиці (13) і Гаїті (7), що є найвищими річними показниками, коли-небудь зафіксованими КЗЖ для цих країн.

У Мексиці та Гаїті репортери стали жертвами жорстоких убивств за свою професійну діяльність, і переважна більшість злочинців не були притягнуті до відповідальності. Мексика продовжує фігурувати у Глобальному індексі безкарності КЗЖ, в якому виділяються країни, де вбивцям журналістів сходить убивство.

Інші загиблі протягом року були пов’язані з різними проблемами: злочинність і корупція в Колумбії, політичні заворушення в Чаді, Ізраїлі, на окупованій палестинській території та в М’янмі, навколишнє середовище в Бразилії і місцева політика в Туреччині та Сполучених Штатах. Їхні смерті підкреслюють масштаби загроз, з якими стикається преса в усьому світі, зокрема у країнах із демократично обраними урядами.

КЗЖ зафіксував три типи смертей журналістів у зв’язку з їхньою роботою: цілеспрямовані вбивства у відповідь на репортажі — найчисленніша категорія; загибель у бою або під час перехресного вогню; загибель під час виконання інших небезпечних завдань. КЗЖ також фіксує вбивства працівників засобів масової інформації, як-от перекладачів, водіїв та охоронців; одне таке вбивство сталося у 2022 році в Казахстані.

Ось п’ять висновків із розслідування КЗЖ щодо вбивств журналістів у 2022 році:

Журналіст AFP біжить, коли здіймається дим після обстрілу в Бахмуті, на сході України, 31 липня 2022 року. (AFP/Bulent Kilic)

Журналісти, які висвітлюють війну в Україні, стикаються зі значним ризиком

Щонайменше 15 журналістів загинули в Україні у 2022 році внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в країну 24 лютого. КЗЖ підтвердив, що 13 із них були вбиті під час збору новин та підготовки репортажів, і з’ясовує, чи двоє інших загиблих під час конфлікту втратили життя через свою роботу в ЗМІ. 

Більшість із них загинули на ранніх стадіях війни, і КЗЖ не задокументував жодного вбивства журналістів в Україні, пов’язаного з виконанням професійних обов’язків, після вбивства французького оператора Фредеріка Леклерка-Імгоффа наприкінці травня. Однак ситуація на місцях залишається небезпечною: представники ЗМІ часто отримують поранення внаслідок обстрілів під час висвітлення конфлікту, а деякі з них повідомляють, що вони стали мішенню для російських сил.

Латинська Америка була найбільш смертоносним регіоном для журналістської діяльності

КЗЖ задокументував загибель 30 журналістів у Латинській Америці у 2022 році, що становить майже половину від загальної кількості загиблих у світі, і є відображенням величезного ризику, з яким стикаються журналісти в регіоні, висвітлюючи такі теми, як злочинність, корупція, бандитизм і довкілля. Щонайменше 12 журналістів були вбиті безпосередньо у зв’язку з їхньою роботою в Латинській Америці, і КЗЖ продовжує розслідувати мотиви ще 18 смертей.

У Мексиці КЗЖ задокументував три вбивства журналістів, пов’язані з виконанням професійних обов’язків у 2022 році, і розслідує мотиви ще 10 вбивств. Загальна кількість вбитих 13 журналістів є найвищою в Мексиці за один рік відтоді, як КЗЖ почав вести облік у 1992 році. 

У Мексиці КЗЖ задокументував загалом 13 убивств журналістів, що є найвищим показником за один рік. У трьох із цих випадків журналісти були вбиті у відповідь на їхні репортажі про кримінальні та політичні події, а перед смертю вони отримували погрози. КЗЖ розслідує мотиви 10 інших вбивств, але в країні, яка характеризується насильством і безкарністю, загальновідомо, що важко підтвердити, чи були журналісти вбиті через їхню роботу. 

Журналісти зібралися біля поліцейської дільниці в столиці Гаїті Порт-о-Пренсі, щоб вимагати звільнення колеги 30 жовтня 2022 року. Журналіст Ромелсон Вільчин загинув, отримавши поранення в голову від балончика зі сльозогінним газом, випущеного поліцією під час демонстрації в той день. (AFP/Richard Pierrin)

На Гаїті журналісти, які висвітлюють бандитизм, політичну кризу та громадянські заворушення, спричинені вбивством президента Джовенеля Мойзе в липні 2021 року, зіткнулися з тривожним зростанням кількості насильницьких нападів. У 2022 році щонайменше п’ять журналістів були вбиті у зв’язку зі своєю професійною діяльністю, і КЗЖ розслідує мотиви ще двох смертей. У двох з цих випадків журналісти були вбиті поліцією.

КЗЖ також задокументував пов’язані з професійною діяльністю вбивства чотирьох журналістів у Бразилії, Чилі та Колумбії та досі розслідує мотиви загибелі шести репортерів у Колумбії, Еквадорі, Гватемалі, Гондурасі та Парагваї.

Механізми захисту не працюють

У Мексиці є кілька законів і структур, які займаються безпосередньо захистом журналістів, включно з механізмами захисту на рівні штатів і на загальнодержавному рівні. Однак вони виявилися неефективними для безпеки журналістів. Марія Гвадалупе Лурдес Мальдонадо Лопес, ветеранка теле- і радіожурналістики, яка була застрелена у своєму автомобілі в Тіхуані, Мексика, в січні 2022 року, на той час була зарахована до державного механізму штату Баха-Каліфорнія.

Двоє інших — Альфонсо Маргаріто Мартінес Есківель та Армандо Лінарес Лопес — на момент убивства перебували в процесі включення до федерального механізму захисту Мексики.

У жовтні в Колумбії двоє чоловіків застрелили журналіста Рафаеля Еміро Морено Гаравіто, коли він перебував у ресторані швидкого харчування, яким той володів. Морено — директор незалежного інформаційного агентства Voces De Córdoba — роками зазнавав погроз за свої репортажі про політичну корупцію та угруповання наркоторговців. Колумбійський урядовий підрозділ національного захисту призначив охоронця для Морено і видав цьому охоронцеві захисний жилет і тривожну кнопку раннього оповіщення. Однак у день своєї загибелі Морено порадив своєму охоронцеві взяти вихідний, оскільки не вважав, що під час роботи в ресторані йому потрібна охорона.

Мурал із зображенням вбитої журналістки «Аль-Джазіри» Ширін Абу Аклех, яка була застрелена під час ізраїльського військового рейду в місті Дженін на Західному березі річки Йордан, на стіні в місті Газа, 15 травня 2022 року. (AP Photo/Adel Hana)

Вбивство Ширін Абу-Акле висвітлює безкарність Ізраїлю   

У травні 2022 року американська журналістка палестинського походження Ширін Абу Аклех була застрелена під час репортажу про ізраїльський військовий рейд у палестинському місті Дженіні на Західному березі річки Йордан. Очевидці та численні розслідування дійшли висновку, що ізраїльський солдат випустив кулю, яка вбила ветерана репортера Аль-Джазіри, а розслідування Державного департаменту США встановило, що вогонь з позицій Армії оборони Ізраїлю «ймовірно» спричинив смерть Абу Аклеха, але «не знайшло підстав вважати, що це було зроблено навмисно». Ізраїльський уряд досі не провів прозорого розслідування та не вжив заходів для притягнення винних до відповідальності. КЗЖ підтримав листопадову заяву Федерального бюро розслідувань США про те, що воно планує розпочати розслідування вбивства Абу Аклеха.

Убивство Абу Аклеха стало останнім прикладом ізраїльської безкарності за злочини проти ЗМІ. Це сталося через рік після того, як ізраїльські війська розбомбили кілька будівель у Секторі Гази, в яких знаходилися офіси ЗМІ, в тому числі Ассошіейтед Прес та Аль-Джазіри. Уряд Ізраїлю не відповів на запит КЗЖ надати докази заяв Ізраїлю про те, що бойовики ХАМАС використовували будівлю у військових цілях, і підтвердити право журналістів у Газі працювати вільно і безпечно. У 2018 році щонайменше двоє інших палестинських журналістів — Ясер Муртаджа та Ахмед Абу Хусейн — були застрелені під час висвітлення демонстрацій у Секторі Гази; пізніше слідча комісія ООН встановила, що ізраїльські снайпери «навмисно» застрелили двох журналістів. Ізраїльська влада не уточнила, які розслідування, якщо такі проводилися, і чи був хтось притягнутий до відповідальності за вбивства журналістів. 

Місцеві репортери, які висвітлюють політику, злочинність та корупцію, часто є мішенями

З 19 журналістів, убитих у відповідь на їхню роботу у 2022 році, 18 були місцевими жителями, які висвітлювали чутливі теми, зокрема політику, злочинність чи корупцію у своїх країнах.

Усі чотири вбивства на Філіппінах були скоєні щодо радіожурналістів, які висвітлювали місцеву політику, що підкреслює небезпеку, з якою стикається преса в країні, навіть після того, як вона перейшла до адміністрації президента Фердинанда Маркоса-молодшого в червні. В одному особливо зухвалому випадку, який викликав обурення і протести серед журналістів на Філіппінах, у жовтні був застрелений радіокоментатор Персіваль Мабаса; пізніше поліція заявила, що начальник Бюро з виконання покарань та інший співробітник в’язниці замовили вбивство Мабаси в помсту за те, що журналіст оприлюднив в ефірі звинувачення в корупції.

Цього року також сталося перше вбивство американського репортера, пов’язане з роботою, після того, як у 2018 році зловмисник застрелив п’ятьох співробітників газети Capital Gazette в Аннаполісі, штат Меріленд, у 2018 році. У вересні 2022 року репортер Las Vegas Review-Journal Джефф Герман, який висвітлював політику, злочинність та корупцію, був смертельно поранений ножем місцевим чиновником, який програв переобрання після того, як Герман повідомив про ймовірні зловживання в офісі цього чиновника. Чиновник був заарештований незабаром після нападу, і зараз йому пред’явлені звинувачення у вбивстві.

У 2022 році також було вбито ще одного викривача корупції, пакистанського журналіста Аршада Шаріфа. Шаріф, колишній телеведучий, який критикував корупцію в Пакистані, був застрелений кенійською поліцією за межами столиці країни Найробі в жовтні. Пакистанські слідчі заявили, що його вбивство було «спланованим цілеспрямованим злочином», а не випадком помилкової ідентифікації, як стверджує кенійська поліція. Наразі нікому не було пред’явлено звинувачень, і КЗЖ продовжує розслідувати, чи був журналіст убитий за свою роботу.

Методологія

КЗЖ почав збирати докладні дані про всі смерті журналістів у 1992 році. Співробітники КЗЖ незалежно розслідують і перевіряють обставини кожної смерті. КЗЖ вважає справу пов’язаною з роботою тільки тоді, коли його співробітники обґрунтовано впевнені, що журналіст був убитий в результаті прямої репресії за свою роботу; під час перехресного вогню, пов’язаного з бойовими діями; або під час виконання небезпечного завдання (як-от висвітлення протесту), що переростає в насильство.

Якщо мотиви вбивства незрозумілі, але можливо, що журналіст загинув у зв’язку зі своєю роботою, КЗЖ класифікує справу як «непідтверджену» і продовжує розслідування.

До списку КЗЖ не входять журналісти, які померли від хвороби або загинули в авто- чи авіакатастрофах, якщо тільки аварія не була спричинена ворожими діями. Інші ЗМІ, використовуючи інші критерії, наводять іншу кількість загиблих.

База даних КЗЖ про журналістів, загиблих у 2022 році, містить короткі звіти про кожну жертву та фільтри для вивчення тенденцій у даних. КЗЖ веде базу даних про всіх журналістів, убитих з 1992 року, а також тих, хто зник безвісти або ув’язнений за свою роботу.

Дізнайтеся більше про дані КЗЖ щодо загиблих та ув’язнених журналістів за 2022 рік з нашої інтерактивної карти.

Дженніфер Данем є заступницею редакційного директора КЗЖ. До приходу в КЗЖ вона була директоркою з досліджень Freedom House, відповідальним за підготовку доповідей «Свобода у світі» та «Свобода преси».