15 липня російські збройні сили обстріляли редакцію газети «Зоря» в селі Золочів Харківської області (Василь Мірошник)

Російський обстріл пошкодив офіс газети «Зоря» в Україні

Париж, 25 липня 2022 р. — Українська та російська влада повинні забезпечити, щоб артилерійські обстріли не завдавали шкоди цивільній інфраструктурі, включаючи офіси ЗМІ, і дозволити пресі вільно та безпечно висвітлювати війну в Україні, заявив у понеділок Комітет захисту журналістів (КЗЖ).

15 липня російські збройні сили обстріляли редакцію газети «Зоря» в селі Золочів Харківської області, згідно зі звітом Національної спілки журналістів України (НСЖУ), місцевої торгової групи та телефонною розмовою КЗЖ з головним редактором «Зорі» Василем Мірошником.

Як повідомляється в новинах, 15 липня російські війська також обстріляли житлові будинки в цьому районі та пошкодили електромережу села. За словами Мірошника і НСЖУ, в результаті обстрілу офісу «Зорі» ніхто не постраждав.

«Ми глибоко стурбовані обстрілом офісу української газети “Зоря” під час російської артилерійської атаки на село Золочів, — заявив Карлос Мартінес де ла Серна, програмний директор КЗЖ в Мадриді. — ЗМІ, що висвітлюють війну, повинні бути впевнені, що вони можуть продовжувати робити це, не побоюючись нападу, і російська та українська влада несуть відповідальність за забезпечення їх захисту».

Гараж «Зорі» після обстрілу російськими військами 15 Липня. (Василь Мірошник)

Офіс «Зорі» раніше піддавався обстрілу на початку квітня, повідомила тоді НСЖУ.

У цьому звіті НСЖУ цитувалися слова Мірошника про те, що співробітники «Зорі» переконані, що вони [російські сили] навмисно обстрілюють редакцію. Мірошник повідомив КЗЖ, що цей район неодноразово піддавався обстрілу, в той час як інші будівлі в місті, зокрема місцеве відділення поліції та адміністративні будівлі, обстрілам не піддавалися.

Він додав, що «сусіди бояться жити поруч з [офісом]», бо він неодноразово піддавався нападам.

«Ми щойно закінчили ремонт після першого обстрілу. Вікна знову були вибиті, і тепер ми вирішили просто затулити їх фанерою. Дах також був знесений, а броньовані двері вибиті», — повідомив Мірошник НСЖУ.

«Зорю» перестали випускати, коли почалася повномасштабна війна, і тепер газета публікує новини в групі Facebook, що налічує близько 11 600 учасників, повідомив Мірошник КЗЖ. Видання також веде в Facebook прямі трансляції воєнних дій на цій території та опублікувало критику російського вторгнення в Україну, згідно з оглядами змісту видання від Мірошника і КЗЖ.

Окремо Мірошник повідомив КЗЖ, що проросійськи налаштовані місцеві жителі неодноразово відправляли скарги в Facebook з проханням заблокувати групу «Зорі» у Facebook, що він розцінив як помсту за репортажі видання.

Ніхто не постраждав у результаті обстрілу офісу «Зорі» 15 Липня 2022 року. (Василь Мірошник)

«Ми заважаємо росіянам брехати про те, що відбувається на українській території, — зазначив Мірошник в інтерв’ю КЗЖ. — Ми доводимо фактами, що російська артилерія і авіація обстрілюють Золочів, вбиваючи мирних жителів, і це непокоїть [проросійських] колаборантів. Я веду прямі трансляції з місць, які зазнали обстрілу, повідомляю про те, звідки летять снаряди і кого вони вбивають».

У травні 2022 року російське державне інформаційне агентство РИА Новости опублікувало відео, в якому чоловік, що назвався українським біженцем, звинуватив Мірошника і Зорю в поширенні неправдивої інформації про обстріл російською армією харківського села Уди в квітні.

«Вони ведуть війну з нашим відділом новин на рівні централізованих російських державних ЗМІ, вони ведуть війну з нами на рівні Facebook… і вони намагаються знищити наш офіс, щоб перешкодити нам працювати як друкованій газеті», — повідомив Мірошник КЗЖ.

КЗЖ написав у Міністерства оборони Росії та України електронні листи з проханнями про коментарі, але не отримав відповідей.