Artwork: Jack Forbes
Artwork: Jack Forbes

Цифрова безпека: Захист від онлайн-переслідувань

Оновлено 9 травня 2022 року

Зловживання в Інтернеті використовуються для придушення свободи вираження поглядів, а працівники засобів масової інформації піддаються переслідуванням за свою роботу. Хоча зупинити переслідування неможливо, є кроки, які журналісти можуть зробити, щоб підвищити свою безпеку в Інтернеті.

Щоб звести до мінімуму ризик:

  • Якщо маєте можливість, поговоріть зі своїм відділом новин або редактором про будь-які побоювання, які ви маєте з приводу потенційних зловживань в Інтернеті. Перевірте, чи є у видання Політика щодо зловживань в інтернеті або чи передбачена підтримка журналістів, які стають мішенями в Інтернеті. 
  • Різні історії мають різні онлайн-ризики. Поговоріть зі своїм редактором про можливі загрози та способи їх усунення, включаючи будь-які запобіжні заходи, які ви можете вжити. Майте на увазі, що ви найбільше схильні до ризику онлайн-атаки після публікації своєї історії. В ідеалі журналісти повинні проводити оцінку ризиків для кожної статті.
  • Майте на увазі, що певні історії, такі як репортажі про політичні кампанії, можуть призвести до зловживань в Інтернеті, в тому числі до цілеспрямованих наклепницьких кампаній. З’ясуйте, чи піддавалися нападкам інші журналісти за висвітлення тієї ж теми.
  • Перегляньте свій онлайн-профіль на предмет зображень та інформації, якими можна маніпулювати і використовувати для дискредитації вас. Журналісти повинні вжити заходів для видалення будь-якої інформації, яка, на їхню думку, може бути використана проти них. Перевірте, чи доступна ваша адреса або інші особисті дані, такі як дата вашого народження або номер телефону, в Інтернеті. Ви повинні зробити кроки, щоб видалити цю інформацію самостійно або запросити, щоб вона була видалена, де це можливо. Додаткову інформацію див. у посібнику КЗЖ щодо видалення персональних даних з Інтернету.
  • Захистіть свої облікові записи, створивши довгі індивідуальні паролі для кожного облікового запису. Увімкніть двофакторну аутентифікацію для облікових записів у соціальних мережах та електронної пошти, і в ідеалі використовуйте додаток, а не свій номер телефону, для отримання коду. Ознайомтеся з Комплектом цифрової безпеки Комітету захисту журналістів, щоб дізнатися більше про безпеку облікового запису.
  • Перегляньте налаштування конфіденційності у всіх ваших облікових записах соціальних мереж та перевірте, що інші можуть бачити про вас в Інтернеті. Детальніше про те, які дані найкраще зберігати в таємниці, читайте в посібнику КЗЖ з  видалення персональних даних з Інтернету. Акаунти в соціальних мережах також можуть розкривати ваше місце розташування. Журналістам слід відключити відстеження місця розташування на своїх пристроях, якщо вони вважають, що це наражає їх на ризик.
  • Там, де це можливо, створюйте професійні акаунти для своїх соціальних мереж.
  • Приєднуйтесь або створюйте мережі підтримки професіоналів-однодумців, на яких також націлені в мережі. Зверніться до свого засобу масової інформації або журналістської організації, щоб дізнатися, чи є в них група підтримки.

Під час онлайн-атаки:

  • Якщо ви хочете і маєте можливість, зробіть всі свої акаунти в соціальних мережах приватними і попросіть членів сім’ї зробити те ж саме.
  • Спробуйте з’ясувати, хто стоїть за атакою і зрозуміти мотиви цих осіб. Зазвичай супротивниками можуть бути уряди, члени та прихильники політичних партій та/або критики рухів, пов’язаних із расою чи гендером.
  • Повідомте своїй родині, співробітникам і друзям, що вас переслідують в Інтернеті. Зловмисники часто зв’язуються з членами сім’ї і вашими роботодавцями і відправляють їм інформацію або зображення, намагаючись завдати шкоди вашій репутації.
  • Поговоріть зі своїм відділом новин, щоб дізнатися, яка підтримка може вам допомогти. Якщо ви незалежний журналіст або у вашому відділі новин немає політики, ви можете знайти корисні ресурси в Ресурсному центрі онлайн-переслідувань Коаліції проти онлайн-насильства.
  • Намагайтеся не вступати в контакт з тими, хто переслідує вас в Інтернеті, адже це може погіршити ситуацію. Якщо ви стали мішенню організованої наклепницької кампанії, може бути корисно написати заяву з викладом ситуації та прикріпити її у верхній частині ваших облікових записів у соціальних мережах. Засоби масової інформації також можуть писати заяви про підтримку як спосіб протидії цілеспрямованій кампанії. 
  • Будьте пильні щодо будь-яких спроб злому ваших облікових записів і переконайтеся, що ви заблокували свої налаштування конфіденційності, налаштували 2-факторну аутентифікацію і встановили довгі індивідуальні паролі для кожного облікового запису.
  • Перегляньте свої акаунти в соціальних мережах на предмет коментарів, які можуть вказувати на те, що онлайн-загроза може перерости в фізичну атаку. Вона може включати людей, які розміщують вашу адресу в Інтернеті і закликають інших нападати на вас, і / або посилення переслідувань з боку конкретної особи. Попросіть довірену особу допомогти вам, якщо ви не можете самостійно відстежувати свій обліковий запис.
  • Документуйте будь-яке зловживання, яке, на вашу думку, є загрозливим. Зробіть скріншоти коментарів, включаючи дескриптор в соціальних мережах людини, яка вас паплюжить. Ця інформація може бути корисна, якщо буде проведено поліцейське розслідування
  • Можливо, ви захочете заблокувати або перевести в режим тиші тих, хто переслідує вас в Інтернеті. Ви також повинні повідомляти про будь-який образливий вміст компаніям соціальних мереж або постачальникам електронної пошти та вести облік ваших контактів з цими компаніями. 
  • Пам’ятайте про можливість шахрайства, якщо приватна інформація про вас стала публічною. Зв’яжіться зі своїм роботодавцем, банком або комунальними службами, щоб повідомити їх, якщо ви стали жертвою «доксу».
  • Можливо, ви захочете перейти в автономний режим на деякий час, поки переслідування не вщухне.

Для отримання додаткової інформації про те, як захистити свій онлайн-профіль, ознайомтеся з інструкціями КЗЖ з техніки безпеки щодо видалення ваших персональних даних з Інтернету і захисту від онлайн-домагань. Щоб одержати підтримку в плані морального благополуччя, ознайомтеся з нашим посібником Інтернет-переслідування та як захистити своє психічне здоров’я. Для отримання додаткової інформації про те, як краще захиститися від зловживань в Інтернеті, ознайомтеся з нашим посібником, у якому вказані інші організації та ресурси, які пропонують підтримку.

Комітет із захисту журналістів є членом Коаліції проти онлайн-насильства, об’єднання глобальних організацій, що працюють над пошуком кращих рішень для журналісток, які стикаються з онлайн-образами, домаганнями та іншими формами цифрових атак.

Примітка редакції: ця рекомендація була вперше опублікована в листопаді 2018 року. Інформація була оновлена на дату публікації, зазначену вгорі.