Artwork: Jack Forbes
Ілюстрація: Джек Форбс (Jack Forbes)

Психологічна безпека: Переслідування в Інтернеті та як захистити своє психічне здоров’я

Журналісти часто ризикують стати мішенями переслідувань в Інтернеті з боку вороже налаштованих суб’єктів, які намагаються залякати їх або змусити замовкнути. Переслідування, найчастіше спрямовані на жінок-журналісток, часто містять погрози насильства щодо журналіста, його сім’ї та друзів.

Такі атаки можуть викликати занепокоєння і страх. На додачу, багато журналістів, незважаючи на несприятливі обставини, мають потребу продовжувати використовувати онлайн-інструменти для виконання та просування своєї роботи. Журналісти повідомили КЗЖ, що в деяких випадках переслідування змушували їх видалятися з мережі, що, в свою чергу, відрізало їх від основного засобу роботи і вплинуло на їхній емоційний стан.

Превентивні кроки для власного захисту:
  • Поінформованість. Журналісти, особливо журналістки, можуть зіткнутися з певною формою переслідування в Інтернеті. 
  • Скористайтеся менеджером паролів або створіть довгий унікальний пароль для свого облікового запису, що містить вісім або більше слів.
  • Перевірте свої налаштування конфіденційності та розгляньте можливість використання таких сервісів, як DeleteMe, що видаляють з інтернету особисту інформацію про вас. Ці кроки можуть зменшити ймовірність постраждати від доксингу.
  • Налаштуйте двофакторну автентифікацію на своїх акаунтах.
Негайні кроки, якщо ви зазнали онлайн-переслідувань або атак:
  • Припиніть пасивно спостерігати за переслідуванням і попросіть друга, колегу або іншого журналіста, якому ви довіряєте, переглянути потрібний контент. Попросіть когось переглянути згадки про вас у мережі та інший контент і платформи, на яких могли поширюватися ваші персональні дані.
  • Вийдіть із системи та перейдіть в офлайн-режим. Заблокуйте всі свої облікові записи принаймні на 48 годин.
  • Вимкніть звук повідомлень і заблокуйте користувача, який вас переслідує. Змініть налаштування, щоб обмежити кількість повідомлень і сповіщень, які ви бачите. Twitter працює над функцією «Приховування відповідей», яка стане альтернативою блокуванню або вимкненню звуку повідомлень.
  • Повідомте про ситуацію свого начальника та колег (або, якщо ви фрілансер, свого редактора), щоб вони могли вас підтримати.
  • Не відповідайте тролям. Це саме те, чого вони хочуть.
  • Якщо це можливо, збережіть і задокументуйте повідомлення своїх переслідувачів, зробивши скріншоти електронних листів та повідомлень або зберігши їхні голосові повідомлення. Вам можуть знадобитися записи, якщо ви вирішите повідомити про аб’юз платформі або поліції.
Подбати про свою емоційну рівновагу можна в такі способи:
  • Не забувайте піклуватися про себе. Регулярно харчуйтесь і пийте воду Зверніться до психотерапевта або консультанта, якщо маєте доступ до них. Більше інформації можна знайти в Online Harassment Field Manual (практичному посібнику з онлайн-переслідувань від PEN America).
  • Згадайте, яка підтримка допомогла вам пережити інші важкі часи. Важливо не ізолювати себе, особливо якщо ви фрілансер.
  • Ви не винні в тому, що вас переслідують у мережі. Пам’ятайте, що в цьому немає нічого особистого, і ви не погана людина. На жаль, таке трапляється з багатьма. Дізнайтеся більше на Heart Mob – проєкті, створеному Hollaback!, некомерційною організацією, що працює над припиненням онлайн-переслідувань.
  • Постарайтеся зважити серйозність атаки. Якщо ступінь серйозності низький, атаку можна просто ігнорувати. Якщо ж унаслідок цієї атаки ваша безпека може бути під загрозою, це не слід ігнорувати. Тут найперше йдеться про баланс.
  • Дуже помічною є соціальна підтримка, наприклад, звернення до колег, друзів або менеджерів.
Додаткові ресурси для боротьби з переслідуваннями в Інтернеті: