Український фіксeр і документаліст Микола Пастух отримав поранення в результаті російського обстрілу 28 травня 2022 року. (Іван Чернічкін/Заборона)

В результаті обстрілів на сході України важкі поранення отримав український журналіст Микола Пастух

Париж, 2 червня 2022 року — Російська та українська влада мають гарантувати безпеку журналістам, які висвітлюють війну в Україні, та розслідувати обстріли, внаслідок яких було важко поранено українського фіксера та документаліста Миколу Пастуха — заявив у четвер Комітет захисту журналістів (CPJ).

Як повідомляє голова Луганської ОДА та ЗМІ, 28 травня російські війська обстріляли місто Лисичанськ у Луганській області на тлі спроб захопити ту територію Донбасу, яка досі утримується українськими військовими. Пастух їхав із Лисичанська до сусіднього Chan Tsz Yuk Сєверодонецька разом із фотожурналістом-фрілансером Алексом Чаном Цзи Юком (Alex Chan Tsz Yuk) із Гонконгу та журналістом-фрілансером Каору Н (Kaoru Ng) із Лондона. Вони саме збиралися перетнути єдиний у Сєверодонецьку міст, що ще функціонує, коли помітили на шляху палаючу вантажівку, і тому сховали свій автомобіль і підійшли ближче, щоб зробити фото, — як розповів Чан Цзи Юк у телефонному інтерв’ю CPJ.

Коли вони наблизились до вантажівки, двоє українських військових, які перетинали міст, сказали журналістам, що зона є небезпечною і їм слід повернутися до свого автомобіля, розказав Чан Цзи Юк CPJ. Коли журналісти почали відходити, за кілька метрів від них вибухнув снаряд і поранив Пастуха, про що свідчать Чан Цзи Юк, який зняв інцидент на відео, новинні дописи із посиланням на Пастуха, та Н, який спілкувався з CPJ через соціальні мережі.

Чан Цзи Юк повідомив CPJ, що він і Н були вдягнені в куртки з написом «Преса», а Пастух — у чорну куленепробивну куртку без написів. Н розповів, що перший удар був «надзвичайно точним», додавши, що «поблизу були лише ми та двоє військових, тобто більше стріляти не було в кого». І продовжив: «Після того, як ми сховалися в канаві, вони обстрілювати нас ще двічі».

«Ми глибоко стурбовані нападом, в результаті якого постраждав український журналіст Микола Пастух, і хочемо нагадати воюючим сторонам, що відповідно до міжнародного гуманітарного права журналісти мають розглядатися як цивільні особи», — зауважила Гульноза Саїд з Нью-Йорка, координаторка програми CPJ в Європі та Центральній Азії. «Українська та російська влада мають розслідувати атаку, внаслідок якої Пастух отримав поранення, а росія має гарантувати, що представники преси, які висвітлюють війну, не стають мішенню».

За словами Катерини Сергацкової, головної редакторки українського незалежного видання «Заборона», яка спілкувалася з CPJ через програму обміну повідомленнями та брала інтерв’ю у Пастуха, його вдарило осколком у праву руку й зараз вона частково паралізована, і також у нього зламане ребро. Наразі він перебуває в лікарні у Львові, повідомила Сергацкова.

За даними «Заборони», від початку війни Пастух співпрацював із іноземними журналістами як фіксер і знімав документальний фільм про їхню роботу на передовій.

І Чан Цзи Юк, і Н отримали незначні подряпини внаслідок обстрілу, а один із українських військових був поранений у ліву ногу — як стверджують обидва журналісти. Чан Цзи Юк також повідомив CPJ, що після обстрілу в нього були проблеми зі слухом на ліве вухо.

Як розповів Н CPJ, Чан Цзи Юк є позаштатним фотографом у гонконгському прес-агентстві SOPA Images, а Н регулярно працює позаштатним репортером для приватних японських телекомпаній TBS Television і TV Asahi та для новинного вебсайту 8bit news. Н також знімає документальні фільми для японської громадської телерадіокомпанії NHK.

30 травня на шляху до Лисичанська внаслідок російської атаки загинув французький журналіст Фредерік Леклерк-Імхофф, що було задокументовано CPJ.

Окремо, у середу, 1 червня, телеканал «Звезда», що пов’язаний із Міноборони росії, повідомив, що його кореспондент Валентин Гвоздьов отримав осколкове поранення під час виїзду зі Сєвєродонецька. Гвоздьов розповів, що його вдарило в лікоть, але це лише «подряпина», і він «не відчував жодного дискомфорту». CPJ не зміг підтвердити джерело обстрілу, а «Звезда» не відповіла на електронний запит CPJ щодо коментаря.

CPJ також надіслав електронні листи міністерствам оборони росії та України щодо коментарів, але відповіді не отримав.