Дорога поблизу Сєвєродонецька на сході України, 2 червня 2022 року. Водій загинув, двоє кореспондентів Reuters отримали поранення після того, як їх автомобіль потрапив під обстріл поблизу міста 3 червня. Reuters/Сергій Нужненко

В Україні постраждало двоє журналістів Reuters, водій загинув

Нью-Йорк, 3 червня 2022 року — У відповідь на повідомлення про інцидент у п’ятницю, внаслідок якого загинув водій та було поранено двох кореспондентів Reuters після того, як автомобіль, у якому вони їхали, потрапив під обстріл поблизу міста Сєвєродонецьк на сході України, Комітет захисту журналістів опублікував наступну заяву:

 «Ми засмучені смертю водія і закликаємо всі ворогуючі сторони гарантувати безпеку журналістів і працівників ЗМІ, які згідно з гуманітарним правом мають бути захищені як цивільні особи», — говорить Гульноза Саїд, координаторка програми CPJ в Європі та Центральній Азії. «І українська, і російська влада мають провести швидке розслідування інциденту та притягнути винних до відповідальності. Журналісти повинні мати можливість безпечно висвітлювати конфлікт».

Reuters повідомляє, що не вдалося відразу встановити особу водія, якого журналістам виділили підтримувані росією сепаратисти. Двоє кореспондентів Reuters, які сиділи на задньому сидінні, — це фотограф Олександр Єрмоченко та оператор Павло Клімов. Вони втроьох їхали автомобілем, наданим підтримуваними росією силами, на підконтрольній росії ділянці дороги між Сєвєродонецьком і Рубіжним, на 10 км північніше.

Речник Reuters повідомив CNN, що інцидент стався «під час репортажної поїздки» і що двоє журналістів Reuters отримали легкі травми. Речник зауважив, що автомобіль потрапив під обстріл по дорозі до Сєвєродонецька та що і транспортний засіб, і водій були надані сепаратистами.

Єрмоченко та Клімов були доставлені до лікарні в Рубіжному, де їм надали первинну допомогу, Єрмоченко — з невеликим осколковим пораненням, а Клімов — з переломом руки, повідомляє Reuters.

Російські державні ЗМІ інформують, що двоє кореспондентів фінансованої державою телекомпанії RT їхали тією ж дорогою за автомобілем Reuters і стали свідками інциденту. Згідно з цими повідомленнями, автомобіль, що перевозив команду Reuters, потрапив під артилерійський обстріл, перевернувся і загорівся. Водій, ім’я якого не називається, загинув на місці, йдеться у повідомленні. Зазначається також, що журналісти RT не постраждали.

CPJ не зміг самостійно встановити джерело обстрілів.

Згідно з дослідженням CPJ, щонайменше дев’ять журналістів загинули у ході висвітлення війни з моменту початку повномасштабної війни росії проти України 100 днів тому. CPJ з’ясовує обставини загибелі ще шести журналістів, які загинули під час конфлікту в Україні.

Останні тижні Сєвєродонецьк є ареною запеклих боїв. 30 травня у цьому районі був убитий французький журналіст Фредерік Леклерк-Імхоффщо було задокументовано CPJ.