Artwork: Jack Forbes
Artwork: Jack Forbes

Цифрова безпека: Посібники для кращого захисту від зловживань в Інтернеті 

Оновлено 9 травня 2022 року

Надійна цифрова безпека має вирішальне значення для журналістів, але спеціальне навчання може бути дорогим або недоступним. На щастя, в Інтернеті можна знайти величезну кількість інформації. Використовуйте шаблон оцінювання ризиків КЗЖ [Нове посилання], щоб краще зрозуміти ризики, пов’язані з конкретними подіями або завданнями. 

Наведені нижче ресурси містять покроковий посібник із самозахисту та допоможуть вам убезпечити свої облікові записи та пом’якшити наслідки переслідувань та можливих загроз в Інтернеті.

Поради з безпеки часто змінюються, тому перевіряйте дату будь-якого посібника, до якого ви звертаєтеся, щоб переконатися, що він є свіжим або регулярно оновлюється.

IWMF, ICFJ і Коаліція проти онлайн-насильства Центр реагування на онлайн-насильство

  • Цей сайт містить найновіші посібники та ресурси для кращого захисту від онлайн-зловживань.
  • Містить рекомендації на основі сценаріїв для окремих журналістів, редакцій новин і тих, хто хоче підтримати інших, що стали мішенню онлайн-зловмисників.
  • Детальна інформація про те, де можна отримати екстрену допомогу, навчання та підтримку.

IWMF і Totem: Знайте своїх тролів

  • Розроблений Міжнародним жіночим медіа-фондом (IWMF) спільно з експертами з цифрової безпеки та журналістами, цей курс призначений для журналістів, які прагнуть визначити джерело зловживань, з якими вони стикаються в Інтернеті.
  • Дізнайтеся про деякі тактики, які можуть бути використані проти вас, і ключові стратегії боротьби з онлайн-зловживаннями

Онлайн-SOS: План дій щодо загроз насильства

  • Дізнайтеся, як оцінювати загрози насильства у вашій сфері діяльності та реагувати на них.

“Нью-Йорк Таймс”: Як доксувати себе в Інтернеті

  • Посібник із відкритим вихідним кодом для боротьби з «доксингом» — розголошенням особистої інформації, яку ви б хотіли зберегти в таємниці. Він містить інформацію про те, як доксувати себе в Інтернеті, тактику мислення як у доксера, а також соціальні мережі та контрольні списки конфіденційності.

Фонд електронних рубежів: Як говорити зі своєю родиною про цифрову безпеку

  • Дізнайтеся, як поговорити з родиною та друзями про їхню цифрову безпеку, зокрема про паролі, захист  облікових записів в Інтернеті та налаштування конфіденційності в соціальних мережах.

Right to Be, раніше відома як Hollaback!

  • Ця некомерційна організація, яка має на меті покласти край домаганням, пропонує навчальні семінари про те, що робити, якщо ви зіткнулися з образами в Інтернеті, а також тренінги щодо втручання сторонніх спостерігачів.

PEN America: Польовий посібник з онлайн-харасменту

Citizen Lab і Consumer Reports: Планувальник безпеки 

  • Цей планувальник допоможе вам скласти індивідуальний план дій та запропонує першочергову дію, яку ви можете виконати швидко, — наприклад, активувати двоетапну аутентифікацію (2FA).
  • Дізнайтеся, як захистити себе на численних цифрових каналах та пристроях, зокрема йдеться про інтернет-магазини та банківські послуги, електронну пошту та планшети.

Мисливці за тролями: Що робити? Інфографіка

  • У цій корисній покроковій інфографіці показано, як впоратися з різними інтернет-загрозами, у тому числі з тим, що вас видають за іншу людину або доксують, як впоратися з атакою на ваш сайт або що робити у разі ескалації загроз.

Йоганна Вехку за сприяння Dart Center for Journalism and Trauma: Боротьба з розпалюванням ненависті: інструментарій для журналістів

  • Створений фінським журналістом, цей посібник (також доступний іспанською мовою) детально описує, що вам слід робити, якщо ви стали об’єктом  ненависті.
  • Цей посібник містить поради для начальників і колег про те, як допомогти журналістам, які стали об’єктами нападів.

Глобальний кіберальянс: Інструментарій ГКА з кібербезпеки для журналістів

  • Цей інструментарій призначений для незалежних журналістів, невеликих редакцій та спостережних організацій, щоб вони могли захистити себе та свої дані в Інтернеті. Інструментарій охоплює передові методи ідентифікації пристроїв та програм, запобігання фішингу та шкідливим програмам, а також використання безпечних комунікацій.

Додаткові рекомендації КЗЖ щодо цифрової безпеки:

Цифровий інструментарій безпеки КЗЖ доступний англійською, французькою, російською, португальською, арабською, українською та іспанською мовами.

Комітет із захисту журналістів є членом Коаліції проти онлайн-насильства, об’єднання глобальних організацій, що працюють над пошуком найкращих рішень для журналісток, які стикаються з онлайн-образами, домаганнями та іншими формами цифрових атак.

Примітка редакції: ця рекомендація була вперше опублікована у вересні 2019 року. Ресурси періодично додаються і видаляються, щоб підтримувати цю рекомендацію в актуальному стані. Дата публікації вгорі є датою останньої редакції.