Haberlerine misilleme sonucu öldürülen gazetecilerin sayısı neredeyse iki kat arttı

2018 yılında gazeteciler için dünyadaki en ölümcül ülke Afganistan oldu

New York, 19 Aralık 2018–Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) yıllık analizindeki bulgulara göre, bu yıl 53 gazeteci iş başında öldürüdü; bunlardan 34’ü çalışmalarına misilleme olarak hedef seçilmişti. CPJ verilerine göre, 1 Ocak ve 14 Aralık arasında taespit edilmiş bu rakamlar 2018 yılını gazeteciler için son üç yılın en ölümcülü kılıyor.

Aşırılıkçıların gazetecileri hedef alan saldırıları arttırdıkları Afganistan en ölümcül ülke oldu; onu Suriye ve Hindistan takip ettiler.

Öldürülen gazetecilerin sayısındaki artış hapsedilen gazetecilerin sayısının istikrarlı biçimde yüksek oranlarda saptandığı bir döneme denk geliyor ve dünya çapındaki şiddetli basın özgürlüğü krizini daha da kötüleştiriyor. Gazeteciler için varolan fiziksel tehlikelerin yanısıra, çok sayıda dünya lideri basın karşıtı söylemlerinin şiddetini arttırıyorlar.

Bu yıla tanınmış gazetecilerin kurban gittiği cinayetler damga vurdu; bunlardan biri de Ekim ayında İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda Suudi ajanlar tarafından öldürülen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı idi. Araştırmacı gazeteci Jan Kuciak nişanlısı ile birlikte Şubat ayında vurulduğında altı aydan kısa bir zaman içerisinde Avrupa Birliği topraklarında çalışmalarından dolayı öldürülen ikinci gazeteci oldu. Afganistan’da bir grup gazeteciyi hedef alan bir intihar bombacısı, Nisan ayında içlerinden dokuzunu öldürdü. Bu yıl 34 olan cinayete kurban giden gazeteci sayısı 2017’de 18 idi.

Haziran ayında, Maryland eyaletinin Annapolis şehrinde gerçekleşen Capital Gazette katliamında silahlı bir saldırgan dört gazeteciyi ve bir pazarlama elemanını öldürdü; bu yakın tarihte ABD medyasının karşılaştığı en ölümcül saldırıydı.

CPJ Genel Müdürü Joel Simon: “Cinayet, bilgi akışını aksatan sansürün insanlıktan uzak bir biçimi” dedi ve ekledi: “Dünyanın her yerinde insanlar neyin tehlikede olduğunu giderek artan bir biçimde farkediyorlar. Bizlere haber verebilmek uğruna canlarından olan gazeteciler için siyasi liderler dik durmalı, açık konuşmalı ve adaletin gereğini yerine getirmeliler.”

CPJ’in 2018 yılında öldürülen gazeteciler veritabanı her kurban için ayrı birer kapsül raporu ve verideki trendleri incelemek için filtreler içeriyor. CPJ 1992 yılından beri öldürülen tüm gazeteciler için detaylı kayıtlar tutuyor. CPJ çalışanlarının bir ölüm vakasını gazetecilikle alakalı sayması için o gazetecinin ya çalışmalarından dolayı doğrudan misilleme sonucu, ya çatışma sırasında veya çapraz ateşte, ya da tehlikeli bir görevi gerçekleştirirken öldürülmüş olması gerekiyor.

CPJ’in raporu Arapça, Çince, İngilizce, Fransızca, Portekizce, Rusça, İspanyolca ve Türkçe dillerinde okunabilir.